ГоловнаСвіт

В Австрії всі міністри від правопопулістської АПС пішли у відставку

Коаліція в Австрії розпалася через відео з "багатою росіянкою".

В Австрії всі міністри від правопопулістської АПС пішли у відставку
Канцлер Австрии Себастьян Курц
Фото: EPA/UPG

Через три дні після початку в Австрії корупційного скандалу за участю віце-канцлера і глави Австрійської партії свободи (АПС) Хайнца-Крістіана Штрахе, у відставку подали всі міністри від цієї правопопулістської партії.

Як повідомив представник АПС ввечері в понеділок, 20 травня, таким чином партія відреагувала на намір канцлера Себастьяна Курца змістити з посади глави МВС представника АПС Херберта Кікла, передає DW.

Раніше того ж дня Курц заявив, що запропонував президенту країни Александеру ван дер Беллену звільнити Кікла, який займав пост генсека АПС в липні 2017 року, коли було знято поширене в ЗМІ провокаційне відео за участю Штрахе і глави парламентської фракції АПС Йоханна Гуденуса.

У свою чергу опозиційна Соціал-демократична партія Австрії зажадала, щоб у відставку пішов весь кабінет, на чолі з Курцем. За словами глави СДПА Памели Ренді-Вагнер, новий уряд повинен був складатися з експертів. Тільки такий крок став би "хорошим і життєздатним рішенням", заявила Ренді-Вагнер після бесіди з главою держави ван дер Белленом.

Нагадаємо, канцлер Австрії Себастьян Курц в суботу, 18 травня, оголосив про розпуск урядової коаліції. Це стало наслідком скандалу навколо відеозапису, на якому його заступник, голова ультраправої Партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе веде переговори з невідомою росіянкою - можливо, підставною - і пропонує їй урядові контракти в обмін на політичну підтримку.

Штрахе подав у відставку після того, як цей запис потрапив у ЗМІ. Штрахе на запису, найімовірніше, сильно п'яний. Він заявив, що не порушував ніяких законів, але запис зафіксував "незручну п'яну справу". Його зустріч перевірить прокуратура країни.

Дострокові парламентські вибори в Австрії проведуть у вересні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram