ГоловнаСвіт

Нижня палата парламенту Франції схвалила закон про п'ятирічне відновлення Нотр-Даму

Закон передбачає створення спеціального громадського наглядового органу для контролю над роботами.

Нижня палата парламенту Франції схвалила закон про п'ятирічне відновлення Нотр-Даму
Пожар в соборе Парижской Богоматери, апрель 2019
Фото: EPA/UPG

Національні збори (нижня палата парламенту Франції) у п'ятницю, 10 травня, після 13-годинних дебатів схвалили закон про відновлення в п'ятирічний термін собору Паризької Богоматері, постраждалого в квітні від масштабної пожежі, який викликав неоднозначні відгуки. Про це пише DW.

На підтримку законопроекту проголосували 32 депутати, п'ять - проти, 10 утрималися. Тепер документ буде скеровано до Сенату на розгляд, запланований на 27 травня.

"Ми хочемо діяти швидко. Нас звинувачували в тому, що мова йде про дуже швидкі темпи, проте щедрі пожертви надійшли в найкоротші терміни, тому ми повинні бути в змозі відреагувати на них конкретними діями", - сказав міністр культури країни Франк Рістер.

Він додав, що п'ять років - "амбітний термін", проте проект не буде реалізовуватися "поспіхом".

На відновлювальні роботи було зібрано 1,1 млрд доларів (близько 979 млн євро). За оцінками експертів, на реконструкцію можуть знадобитися близько 600-700 млн євро.

З боку громадськості вже пролунали заклики перерахувати надлишки коштів іншим церквам і соборам, які перебувають у занедбаному стані через нестачу фінансування.

Закон передбачає створення спеціального громадського наглядового органу для контролю над роботами.

Крім того, він надає владі повноваження за необхідності скасовувати рішення, пов'язані з проведенням тендерів, а також коригувати нормативи в галузі захисту культурної спадщини. Це положення спричинило найбільшу критику громадськості.

В результаті квітневої пожежі собор Паризької Богоматері, який є одним із символів Парижа, сильно постраждав. Дах обвалився на дві третини, зруйновані годинник і шпиль, навколо якого розташовувалися скульптурні групи з 12 апостолів і чотирьох крилатих тетраморфів - символів євангелістів.

За щасливим збігом обставин, вони були відправлені на реставрацію незадовго до загоряння і не постраждали.

Врятовано також терновий вінець Ісуса Христа - одну з головних християнських реліквій. Від обвалення вдалося врятувати основну конструкцію, вежі головного фасаду, а також дзвони.

Незабаром після події президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що храм відновлять у п'ятирічний термін - до літніх Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

Нотр-Дам де Парі щорічно відвідували близько 13 млн осіб. Будівництво собору почалося в 1163 році і тривало з перервами до 1345 року.

Популярності архітектурної споруди сприяв роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері", опублікований в 1831 році. Його продажі по всьому світу істотно зросли після пожежі в храмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram