ГоловнаСвіт

Лукашенко достроково покинув саміт у Китаї

Причиною міг стати конфлікт з Путіним.

Лукашенко достроково покинув саміт у Китаї
Александр Лукашенко
Фото: Белорусский партизан

Президент Білорусі Олександр Лукашенко достроково покинув саміт у Китаї через негласний конфлікт з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це пише білоруський сайт "Хартия’97".

"Літак правителя Білорусі достроково вилетів з Китаю і попрямував до Мінська. Олександр Лукашенко не став чекати закінчення офіційних зустрічей і раніше залишив саміт "Один пояс, один шлях", - цитує сайт Telegram-канал Розстрига, який веде журналіст Сергій Доренко.

Згідно з інформацією сайту PlaneFinder, який відстежує переміщення повітряних суден, урядовий літак EW-001PB вилетів до Мінська ввечері, 26 квітня.

"Лукашенко пропустив всі суботні заходи. У цьому вчинку - жест образи на Путіна. Путін ухилився від зустрічі", - пояснюють вчинок Лукашенка автори Telegram-каналу.

Видання зазначає, що останніми місяцями у відносинах між Мінськом і Москвою спостерігається напружена риторика. Росія практично відкрито натякає на створення "Союзної держави", яка де-факто означає анексію Білорусі.

Раніше Bloomberg повідомляв, що в Кремлі розглядають створення нової держави шляхом об'єднання Росії з Білоруссю. Так, Путін нібито зможе обійти конституційні обмеження за кількістю президентських термінів і очолити нову країну.

У січні Лукашенко заявив, що Білорусь не буде об'єднуватися з Росією, але готова розвивати "Союзну державу". Він також зазначив, що згоден на єдину валюту з Росією - "загальний рубль".

Водночас Лукашенко впевнений, що 98% білорусів проголосують проти об'єднання з РФ, а росіяни, своєю чергою, "готові хоч завтра до об'єднання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram