ГоловнаСвіт

Трамп запропонував Кіму передати ядерну зброю США, - Reuters

Видання посилається на англомовний документ, що містить п'ять пунктів.

Трамп запропонував Кіму передати ядерну зброю США, - Reuters
Фото: EPA/UPG

На переговорах у В'єтнамі президент США Дональд Трамп запропонував лідеру КНДР Кім Чен Ину передати ядерну зброю країни Сполученим Штатам. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Видання припускає, що саме ця пропозиція Трампа стала причиною дострокового завершення переговорів.

Він передав Кім Чен Ину англомовний документ, в якому йшлося, що КНДР в обмін на скасування санкцій повинна передати США балістичні ракети та компоненти до них, а існуючі ядерні об'єкти демонтувати. Цей варіант Північна Корея відкидала раніше, і лідер країни на переговорах з Трампом у В'єтнамі міг вважати його пропозицію образливою і провокаційною.

За інформацією Reuters, у документі було ще чотири пункти - допуск американських і міжнародних інспекторів, припинення активності на чинних ядерних об'єктах і відмова від будівництва нових, ліквідація всієї ядерної інфраструктури та переведення всіх вчених та інженерів, які працювали над ядерною програмою, в комерційну діяльність.

Згідно з джерелами Reuters, документ вперше показав, що Трамп розуміє під ядерним роззброєнням Північної Кореї - реалізацію "лівійського сценарію". Колишній президент Лівії Муаммар Каддафі погодився з вимогою США згорнути ядерну програму країни в 2003 році, пізніше авіація НАТО підтримала опозицію у громадянській війні. Трамп водночас стверджував, що шукає варіант угоди, який "захистить Кіма".

Нагадаємо, з 27 по 28 лютого у Ханої пройшов другий американо-корейський саміт. Лідери двох країн не досягли жодної угоди за його підсумками, проте заявили про необхідність продовжувати обговорення питання про денуклеаризацію КНДР. Переговори завершилися раніше від планованого часу. Причина зміни в графіку зустрічі не повідомлялася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram