ГоловнаСвіт

Гуайдо повернувся до Венесуели, незважаючи на загрозу арешту

Тимчасовий президент Венесуели завершив свою поїздку країнами Південної Америки.

Гуайдо повернувся до Венесуели, незважаючи на загрозу арешту
Хуан Гуайдо
Фото: EPA/UPG

Тимчасовий президент Венесуели Хуан Гуайдо у понеділок, 4 березня, повернувся на батьківщину. Прибувши в аеропорт Майкетія, розташований за 40 кілометрів від столиці країни Каракаса, Гуайдо заявив, що продовжить кампанію, спрямовану проти режиму глави Венесуели Ніколаса Мадуро, передає Німецька хвиля.

Трохи пізніше на своїй сторінці в мікроблозі Twitter він повідомив, що успішно пройшов паспортний контроль.

За минулі півтора тижня Хуан Гуайдо відвідав Аргентину, Бразилію, Парагвай та інші країни Південної Америки. Водночас він неодноразово виступав перед публікою, вимагаючи відкрити кордони Венесуели для постачання гуманітарної допомоги і закликаючи венесуельських військових перейти на бік опозиції.

Раніше Ніколас Мадуро заявив, що Гуайдо буде затриманий, якщо спробує в'їхати в країну. "Гуайдо не може просто так виїжджати і приїжджати. Органи правосуддя заборонили йому покидати країну", - наголосив Мадуро в інтерв'ю американському телеканалу ABC.

Віце-президент США Майк Пенс, коментуючи ситуацію, заявив, що безпечне повернення Гуайдо до Венесуели дуже важливе для США. "Будь-який вияв насильства, погрози або спроби залякування неприпустимі і наткнуться на швидку реакцію. Світ спостерігає: тимчасовому президенту Гуайдо повинні дати можливість безпечно повернутися до Венесуели", - написав він у твіттері.

На знак солідарності з Гуайдо на вулиці Каракаса і низки інших міст Венесуели 4 березня вийшли тисячі його прихильників.

Голова парламенту Венесуели Хуан Гуайдо 23 січня оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. На цю мить його визнали таким понад 50 держав у світі, включаючи Німеччину, США і низку країн Латинської Америки.

Росія, Білорусь, Китай, КНДР виступили на підтримку Мадуро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram