ГоловнаСвіт

РФ порушила справу проти працівників СБУ і прокуратури, які розслідують захоплення моряків у Керченській протоці

Їх звинувачують у незаконному порушенні кримінальної справи проти російських прикордонників.

РФ порушила справу проти працівників СБУ і прокуратури, які розслідують захоплення моряків у Керченській протоці
Захваченные украинские катер «Бердянск» и буксир «Яны Капу» в порту в Керчи
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет Росії порушив справу проти старшого слідчого Служби безпеки України Олександра Губського і заступника військового прокурора Південного регіону Романа Мрочка, які розслідують захоплення українських моряків біля Керченської протоки.

Про це повідомляють на офіційному сайті Слідкому РФ.

Їх звинувачують у незаконному порушенні кримінальної справи проти російських військових і прикордонників (ч. 2 ст. 299 КК РФ), які захопили українських моряків і три судна в Керченській протоці. Як стверджують у СК, росіяни "не здійснювали жодних незаконних дій під час затримання українських суден". За версією слідства, російські прикордонники "виконували свій обов'язок з охорони державного кордону РФ відповідно до норм міжнародного права і російського законодавства".

"Однак правоохоронними органами України було порушено кримінальну справу, протягом розслідування якої старший слідчий Губський за відсутності будь-яких доказів притягнув до кримінальної відповідальності сімох невинних громадян РФ", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року російські військові захопили два українські катери і буксир Військово-морських сил біля Керченської протоки. Відразу після інциденту в листопаді 2018 року Україна повідомила про підозру вісьмом російським військовим.

За даними українського слідства, ці військовослужбовці РФ причетні до ведення агресивної війни. Вони організовували, координували або брали участь у нападі на катери ВМС України, в результаті чого українські військові отримали поранення і були захоплені разом з військовою технікою.

25 лютого українські правоохоронні органи повідомили про підозру ще сімом російським військовим за захоплення кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу". Їм закидають ч.2 ст.28 і ч.2 ст.437 Кримінального кодексу - ведення агресивної війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram