ГоловнаСвіт

Могилу Карла Маркса в Лондоні осквернили вдруге за два тижні

На пам'ятнику зробили написи червоною фарбою.

Пам'ятник на могилі німецького соціолога і економіста Карла Маркса на Хайгейтському кладовищі в Лондоні осквернили вдруге за два тижні. Про це пише DW.

Могила Карла Маркса на Хайгейтському кладовищі в Лондоні
Фото: twitter.com/HighgateCemeter
Могила Карла Маркса на Хайгейтському кладовищі в Лондоні

"У ніч на неділю, 17 лютого, на мармуровому п'єдесталі з'явилися зроблені червоною фарбою написи - "меморіал Голокосту більшовиків", "архітектор геноциду", "доктрина ненависті" і "терор + тиранія", - йдеться в повідомленні.

У деяких місцях кам'яну поверхню постаменту пошкоджено. Поліція почала пошук можливих свідків акту вандалізму.

На неофіційній сторінці Хайгейтського цвинтаря в Twitter куратори об'єкта написали: "Безглуздо, глупо, неосвічено. Що б ви не думали про спадщину Маркса, не треба було заявляти про це таким чином".

У попередній раз монумент осквернили 5 лютого. Зловмисники, імовірно, використовували молоток, яким завдали ударів по мармуровій плиті.

Хайгейтське кладовище - одне з найвідоміших кладовищ вікторіанської епохи в Англії.

Могила Маркса і його дружини Женні розташовані в східній частині цвинтаря. Встановлення меморіалу там профінансувала Комуністична партія Великобританії. Під бронзовим погруддям розміщено п'єдестал, на якому вибиті цитати з творів філософа, зокрема, слова, якими закінчується написаний ним "Маніфест Комуністичної партії": "Пролетарі всіх країн, єднайтеся!"

Пам'ятка належить до "першого класу архітектурних споруд", що охороняються державою і "представляють особливий інтерес".

Карл Маркс помер у Лондоні 14 березня 1883 року на 65-му році життя.

Нагадаємо, німецька поліція завела справу на Грема Філліпса за вандалізм на могилі Бандери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram