ГоловнаСвіт

У ЄС досягли нового компромісу стосовно "Північного потоку-2"

Німеччина зможе робити винятки з європейської Газової директиви, погодивши їх з Єврокомісією.

У ЄС досягли нового компромісу стосовно "Північного потоку-2"
"Северный поток-2"
Фото: pikabu.ru

У суперечці про поправки до європейської Газової директиви (частини Третього енергопакету ЄС), що стосуються трубопровідних проектів, як от "Північний потік-2", у Євросоюзі досягнуто нового компромісу.

Про це домовилися посли ЄС і Європарламент, передає Deutsche Welle.

Зазначають, що Німеччина зможе робити для "Північного потоку-2" винятки з європейської Газової директиви, але зобов'язана погоджувати їх з Європейською комісією.

У зв'язку з будівництвом газопроводу Єврокомісія ще у 2017 році запропонувала внести зміни в європейську Газову директиву. Згідно з пропозицією Брюсселя, на газопроводи з третіх країн у ЄС повинні поширюватися ті самі правила, що й на трубопроводи всередині ЄС. Одне з них: постачальник газу не може бути одночасно власником газопроводу, а його оператор зобов'язаний надавати доступ до нього іншим постачальникам.

Німеччина хотіла запобігти ухваленню цих поправок. У результаті уряд ФРН після суперечки з Францією досяг компромісного рішення, згідно з яким нові правила будуть поширюватися і на "Північний потік-2", проте Німеччина отримує право робити з них виключення.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" повинен постачати газ у Німеччину, оминаючи інші країни, безпосередньо з Росії, роботи з будівництва заплановано завершити 2019 року. Того ж року минає термін домовленостей між Москвою і Києвом про транзит газу через Україну.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає на захист проекту, зазначаючи, що він не узалежнить Німеччину чи Європу від Москви і не позбавить Україну ролі транзитера російського газу. У той самий час низка європейських країн - Польща, Україна, країни Балтії, а також США критикують проект, вважаючи, що він загрожує енергетичній безпеці Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram