ГоловнаПолітика

ЄС і США близькі до узгодження санкцій проти РФ через полонених моряків, - ЗМІ

Обмежувальні заходи можуть бути введені протягом найближчих двох місяців.

ЄС і США близькі до узгодження санкцій проти РФ через полонених моряків, - ЗМІ
Фото: 24 канал

Представники США і Європейського Союзу близькі до того, щоб узгодити санкції проти Росії у відповідь на силове захоплення українських моряків і кораблів у Керченській протоці.

Про це повідомляє у вівторок газета The Financial Times з посиланням на дипломатичні джерела, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що це питання повинні обговорити 18 лютого глави МЗС Євросоюзу. Обмежувальні заходи, за даними співрозмовника газети, можуть бути введені протягом найближчих двох місяців.

Одне з джерел видання пояснило, що санкції, як очікується, будуть ухвалені щодо "фізичних осіб і компаній", які мають прямий стосунок до захоплення українських моряків і кораблів.

Своєю чергою британський телеканал Sky News з посиланням на джерела повідомляє, що "Британія та її союзники в ЄС домагаються, щоб нові обмежувальні заходи були оголошені Європейським Союзом найближчими тижнями".

"Коли є взаєморозуміння (США і ЄС - ред.), то є і більш ефективний вплив (під час введення санкцій - ред.)", - цитує канал своє джерело.

"Правильно, що ми зараз рухаємося до того, щоб підвищити ціну, яку Росія буде платити за свої дії", - наводить Sky News слова іншого джерела.

За його даними, переговори про обмежувальний рівень всередині ЄС йдуть на рівні робочої групи.

У повідомленні каналу зазначається, що в низці західних країн існує стурбованість щодо того, що їхня відповідь на інцидент в Керченській протоці була занадто слабкою, "дозволивши залишитися безкарним тому, що можна назвати порушенням міжнародного морського права".

Крім того, в повідомленні Sky News йдеться, що деякі члени ЄС спочатку вважали, що проблема навколо Керченської протоки буде вирішена дипломатичним шляхом. "Проте немає жодних ознак того, що Москва планує звільнити моряків", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, США та ЄС розглядають заходи проти Росії через полонених моряків. Зокрема спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Штати не будуть вести переговори з РФ, поки українських моряків не звільнять.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні держкордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву.

Україна розцінила це як акт військової агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram