ГоловнаПолітика

Німеччина не вірить російським міфам про "внутрішній конфлікт" в Україні, - представник в ООН Хойзген

"Ми всі знаємо, що насправді це було російське вторгнення".

Німеччина не вірить російським міфам про "внутрішній конфлікт" в Україні, - представник в ООН Хойзген
Фото: пресс-служба президента

Російський міф про "зелених чоловічків" і "внутрішній український конфлікт" не відповідає дійсності, адже Крим і Донбас захопили і окуповують російські солдати, а Росія приховує правду про це.

Про це заявив під час засідання Радбезу ООН з приводу ситуації в Україні постійний представник Німеччини при ООН Крістоф Хойзген, передає Укрінформ.

"Слухаючи (постійного представника РФ - ред.) Василя Небензю, у мене просто склалося враження, що це Україна напала на Росію, а не Росія на Україну", - пожартував німецький дипломат на початку промови, яка пролунала відразу після виступу представника РФ.

Німецький дипломат також нагадав про Будапештський меморандум, який порушила Росія, що негативно впливає на світовий лад, міжнародне право та процес роззброєння. Він заявив, що Росія продовжує порушувати міжнародне право, зокрема обмежуючи свободу судноплавства в азовсько-чорноморському басейні. Хойзген назвав утримування українських моряків у Москві порушенням міжнародного права.

Він також підкреслив, що Німеччина не вірить російським словами про "внутрішній конфлікт" в Україні.

"Наші російські друзі роками говорять, що, мовляв, в Україні був "переворот", скинення уряду. Ми всі знаємо, що насправді це було російське вторгнення. Російські військові були безпосередньо причетні до окупації, в тому числі Донецька", - пояснив німецький дипломат.

Він додав, що російське телебачення вже саме зізналося, що Путін наказав своїм спецслужбам захопити АР Крим ще 20 лютого 2014 року.

"Крим досі окупований, Донбас досі окупований. І все це за допомогою міфу про "зелених чоловічків", чи що там хтось брав долю у свої руки. Ні, це були російські солдати", - заявив він.

Хойзген нагадав, що коли у 2014-2015 роках правда стала очевидною, коли після серпня 2014 року з'явилися загиблі російські солдати, а комітет їхніх дружин у Санкт-Петербурзі почав заявляти, що росіяни воюють на Донбасі, президент Путін вирішив закрити всі дані про військові втрати, а комітет матерів оголосили "іноземним агентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram