ГоловнаСвіт

ЄС погодився з пропозиціями ФРН і Франції щодо "Північного потоку-2"

До цього компромісу очікувалося ухвалення більш жорсткого рішення.

ЄС погодився з пропозиціями ФРН і Франції щодо "Північного потоку-2"
Фото: pikabu.ru

Країни Європейського Союзу у п'ятницю, 8 лютого, підтримали запропонований Берліном і Парижем варіант поправок для європейської Газової директиви (частини Третього енергопакету ЄС). Ця пропозиція була ухвалена послами країн Євросоюзу практично одноголосно і не повинна серйозно позначитися на долі "Північного потоку - 2", передає DW.

Головуюча в Раді ЄС Румунія повідомила в Twitter, що тепер є мандат на ведення переговорів з Європарламентом щодо цієї проблеми.

До цього компромісу очікувалося ухвалення більш жорсткого рішення. Свій варіант раніше, зокрема, запропонувала Румунія, що головує в Раді ЄС. Він передбачав розширити дію Газової директиви на газопроводи, що ведуть до Євросоюзу з третіх країн, зокрема, на "Північний потік - 2". Ухвалення такого рішення могло створити серйозні перешкоди для реалізації російсько-німецького проекту.

Своєю чергою, ключовим елементом Третього енергопакету, спрямованого на демонополізацію та лібералізацію європейського ринку електроенергії та природного газу, є вимога чіткого поділу видобувних і транспортних підприємств: компанія, що виробляє електроенергію або видобуває газ, не має права одночасно володіти лініями електропередачі або газопроводами.

Для остаточного ухвалення змін газової директиви потрібна підтримка Ради ЄС та Європарламенту.

Як повідомлялося, першу нитку газопроводу "Північний потік-2" планують добудувати в листопаді 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram