ГоловнаСвіт

Італія дозволила будівництво Трансадріатичного газопроводу, який знизить залежність ЄС від російського газу

Перешкоджання будівництву газопроводу може коштувати Італії "десятків мільярдів євро".

Італія дозволила будівництво Трансадріатичного газопроводу, який знизить залежність ЄС від російського газу
Фото: europa.eu

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте в п'ятницю, 26 жовтня, дав зелене світло з боку Італії на будівництво Трансадріатичного газопроводу (TAP), інформує Німецька хвиля. Проти будівництва газопроводу активно виступала партія "Рух п'яти зірок", що входить в правлячу коаліцію країни.

"Більше неможливо втручатися в цей проект, який був запланований попереднім урядом і несе в собі контрактні зобов'язання", - зазначив глава уряду Італії. Конте додав, що перешкоджання будівництву газопроводу може коштувати Італії "десятків мільярдів євро".

Газопровід TAP є європейською частиною "Південного газового коридору", яким планувалося в 2020 році почати постачання газу з Азербайджану. Його початкова потужність становитиме 10 млрд кубометрів. Вартість будівництва TAP - 5,6 млрд євро.

Інвестором виступає Trans Adriatic Pipeline AG, акціонерами якої є компанії BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) і Axpo (5%).

Нагадаємо, будівництво "Південного газового коридору" було закладено у вересні 2014 року, він складається з трьох частин.

Південнокавказький газопровід (Баку - Тбілісі - Ерзурум, SCP) веде від великого азербайджанського родовища Шах-Деніз через Грузію до Туреччини. Територією Туреччини азербайджанський (каспійський) газ піде по Трансанатолійському газопроводу (TANAP). Трансадріатичний трубопровід (TAP) створить можливість доставляти азербайджанський газ ще далі - до Греції, Албанії та Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram