ГоловнаСвіт

Манафорт почав переговори зі спецпрокурором про угоду зі слідством

Про операцію і її умови планують повідомити в суді.

Манафорт почав переговори зі спецпрокурором про угоду зі слідством
Фото: pravdainform.com.ua

Колишній керівник передвиборної кампанії Дональда Трампа політтехнолог Пол Манафорт почав переговори з офісом спецпрокурора Роберта Мюллера про визнання своєї провини, щоб уникнути другого судового процесу.

Про це повідомляють джерела телеканалу Ей-бі-сі, агентства Рейтер і газети New York Times, передає Бі-бі-сі.

Про операцію і її умови планують повідомити в п'ятницю, 14 вересня, в суді.

Спецпрокурор Мюллер висував звинувачення проти Манафорта в рамках двох кримінальних справ (адвокати політтехнолога не скористалися правом об'єднати їх в одне провадження). Перше розглядалося за місцем проживання Манафорта в Олександрії (штат Вірджинія) і в серпні завершилося обвинувальним вироком. Друге буде слухатися у Вашингтоні, причому на наступний тиждень призначено лише перші засідання.

У другій справі політтехнолога звинувачують у змові проти США, відмиванні понад 30 млн доларів США, дачі неправдивих свідчень, а також недотриманні законів про розкриття інформації про лобіювання інтересів України і роботу незареєстрованим іноземним агентом Партії регіонів і екс-президента Віктора Януковича.

Поки що незрозуміло, буде Манафорт повністю співпрацювати зі слідством і надасть спецпрокурору нову цікаву для нього інформацію чи лише погодиться з висуненими йому звинуваченнями в незаконному лобізмі і відмиванні грошей за лічені дні до суду: на 17 вересня заплановано відбір присяжних, початок перших слухань по суті - 24 вересня.

Нагадаємо, Манафорт багато років працював в Україні політичним консультантом. За даними американського слідства, він заробив тут понад 60 млн доларів. Манафорт працював на українських політиків з 2005-го по 2014 рік, консультував Партію регіонів і Віктора Януковича, а також співпрацював з олігархами Рінатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та іншими.

У США Манафорта звинувачують у банківському шахрайстві і ухиленні від сплати податків. Сторона звинувачення стверджує, що Манафорт використовував офшорні рахунки, щоб приховати мільйони доларів, отримані в тому числі за роботу на Януковича.

21 серпня присяжні визнали Манафорта винним за вісьмома пунктами звинувачення з 18. Він визнаний винним у п'яти епізодах ухилення від сплати від податків, ще два звинувачення стосуються банківських махінацій. Останнє звинувачення, в якому присяжні зійшлися на думці про вину Манафорта, стосується нерозкриття відомостей про закордонні рахунки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram