ГоловнаПолітика

Волкер порадив Україні не політизувати справу Манафорта

"Це економічні злочини, вчинені задовго до політичної кампанії Трампа".

Волкер порадив Україні не політизувати справу Манафорта
Фото: US Embassy in Ukrainе

Спеціальний представник США Курт Волкер застеріг Україну від політизації справи Пола Манафорта.

"Це питання використовують у політичних дискусіях в Україні, критикують окремих осіб, а не йдеться про ситуацію із верховенством права зараз і в той час", - сказав він в інтерв'ю "Голосу Америки".

Відповідаючи на питання про те, чи варто Україні побоюватися розгнівати президента Дональда Трампа, який підтримує Манафорта, Волкер порадив розрізняти внутрішню і міжнародну політику США.

"Не варто плутати внутрішню політику Сполучених Штатів з міжнародною... Існує внутрішньополітичне питання про політичну роль Манафорта. Йому було винесено вирок через банківське шахрайство й ухилення [від сплати податків]. Це економічні злочини, вчинені ним задовго до того, як він почав брати участь у політичній кампанії Дональда Трампа. Увага ЗМІ до цього прикута тому, що після цього він очолив передвиборну кампанію Трампа. Це питання стало зручним приводом для дискусій у США", - підкреслив дипломат.

Нагадаємо, що Манафорт багато років працював в Україні політичним консультантом. За даними американського слідства, він заробив тут понад 60 млн доларів. Манафорт працював на українських політиків з 2005-го по 2014 рік, консультував Партію регіонів і Віктора Януковича, а також співпрацював з українськими олігархами Рінатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та іншими.

У США Манафорта звинувачують у банківському шахрайстві й ухиленні від сплати податків. Сторона звинувачення стверджує, що Манафорт використовував офшорні рахунки, щоб приховати мільйони доларів, отримані, зокрема, за роботу на Януковича.

21 серпня присяжні визнали Манафорта винним за вісьмома пунктами звинувачення з 18. Його визнано винним у п'яти епізодах ухилення від сплати від податків, ще два звинувачення стосуються банківських махінацій. Останнє звинувачення, де присяжні одностайні стосовно провини Манафорта, стосується нерозкриття відомостей про закордонні рахунки.

Процес, який почався у Вірджинії, є першим з щонайменше двох. Другий повинен стартувати у вересні в столичному окрузі Колумбія. Головну увагу цього процесу буде прикуто до політичних питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram