ГоловнаПолітика

Посол у США здивований, що МВС купує французькі, а не американські вертольоти

"Країни, які надають нам максимум, повинні мати пріоритет".

Посол у США здивований, що МВС купує французькі, а не американські вертольоти
Фото: Макс Левин

Посол України у США Валерій Чалий вважає, що, закуповуючи іноземне озброєння, необхідно розставляти пріоритети й ухвалювати рішення на користь тих країн, які надають більше допомоги Україні.

Про це він сказав під час прес-клубу XIII наради керівників закордонних дипломатичних установ України, пише "Інтерфакс-Україна."

"Не хочу, щоб це сприймали як те, що я займаюся тільки США... Але коли держава ставить за мету переозброєння і має обмежені кошти, то потрібно розставляти пріоритети. Ті, країни, які надають нам максимум, повинні мати пріоритет. А в Генштабі підтвердили, що 98% допомоги надають нам саме США", - сказав посол.

Чалий додав, що вже порушував це питання перед керівництвом Генерального штабу.

Він також здивований, що Україна закупила 55 вертольотів Airbus Helicopters у Франції. "Такі обсяги коштів, які ми витрачаємо на вертольоти, я пропоную витратити на США", - сказав дипломат.

Нагадаємо, 14 липня в Києві підписали контракт з французькою компанією Airbus Helicopters на постачання вертольотів для Міністерства внутрішніх справ.

Україна купує для МВС 55 вертольотів моделей H225, H145, Н125. У 2018 році МВС планує отримати перші чотири вертольоти для нової служби реагування міністерства. Загальна сума угоди становить 551 млн євро, з яких 475 млн євро залучають у вигляді кредиту під 4,25% річних від Державного казначейства Франції і консорціуму французьких банків.

Крім вертольотів, на базі створеного державного сервісного центру Україна отримає технічний супровід - сервісне обслуговування, інструкторів і техніків, а також навчання: підготовку екіпажів та інструкторів, які далі будуть самі навчати персонал.

МВС пояснило закупівлю вертольотів необхідністю оновлення авіапарку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram