>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ЧС-2018 охороняють "козаки", що раніше воювали в Сирії і на Донбасі, - Reuters

ФІФА "повністю довіряє" організованим на турнірі заходам безпеки.

ЧС-2018 охороняють "козаки", що раніше воювали в Сирії і на Донбасі, - Reuters
Фото: Новости Сочи

У складі російських воєнізованих формувань, що забезпечують безпеку Чемпіонату світу з футболу, служать "козаки", які раніше воювали в Сирії і на Донбасі, повідомляє Reuters.

Фан-зони і вулиці російських міст, де пройде чемпіонат, патрулюватимуть понад 800 членів місцевих "козацьких" організацій, розповіли їх керівники. У багатьох містах Росії, де пройде чемпіонат, "козаки" працюватимуть ще й як стюарди або волонтери.

Щонайменше 19 членів цих груп були ідентифіковані як ті, що билися на сході України в рядах підтримуваних Росією бойовиків або як найманці в Сирії, де вони надавали підтримку союзнику Москви президенту Башару Асаду.

Представники "козацьких" груп запевняють, що їх члени беруть участь у збройних конфліктах в приватному порядку. Однак, зазначає Reuters, є свідчення того, що насправді ці організації прямо підтримують своїх представників, які вирушили в зону конфлікту.

Секретар Ради безпеки й оборони України Олександр Турчинов висловив обурення у зв'язку з участю "козаків" у світовому чемпіонаті.

"Використання козачого воєнізованого угруповання - це, з одного боку, свідоцтво нездатності російського керівництва забезпечити законність і порядок під час Чемпіонату світу з футболу 2018 року силами державних органів, а з іншого - компрометує офіційний захід ФІФА", - сказав Турчинов в коментарі Reuters.

Американський конгресмен Еліот Л. Енгель вважає, що для ФІФА участь цих груп є зухвалою зрадою статуту організації.

У той же час представник ФІФА сказав, що організація "повністю довіряє всеосяжній концепції безпеки", яку розробили російська влада і місцеві організатори турніру.

Як повідомлялося, напередодні ЧС-2018 почалася кампанія проти переслідування ЗМІ в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram