ГоловнаСвіт

Владна у Вірменії партія вирішила не висувати кандидата в прем'єри

"Усі ми одностайні, що це найкраще для Вірменії рішення".

Владна у Вірменії партія вирішила не висувати кандидата в прем'єри
Протесты в Ереване
Фото: EPA/UPG

Республіканська партія Вірменії (РПВ), яка контролює більшість місць у парламенті країни (58 зі 105), не висуватиме свого кандидата на вибори голови уряду Вірменії.

Про це заявив віце-спікер Національних зборів і прес-секретар РПВ Едуард Шармазанов, повідомляє агентство Aysor.am.

За його словами, таке рішення ухвалили на зустрічі з екс-головою уряду (пішов у відставку), лідером РПА Сержем Саргсяном і в.о. прем'єр-міністра Кареном Карапетяном. "Усі ми одностайні, що це найкраще для Вірменії рішення", - сказав журналістам Шармазанов.

Спочатку передбачалося, що Республіканська партія висуне кандидатом у прем'єри Карапетяна.

За словами Шармазанова, РПВ має намір розглянути кандидатури всіх кандидатів, які будуть висунуті до 1 травня (на цей день призначено спеціальне засідання парламенту, протягом якого заплановано розглянути питання про вибори прем'єр-міністра).

"Політична ситуація змінилася. Партія керується виключно інтересами держави. Це усвідомлене рішення", - зазначив Шармазанов.

Відповідно до Конституції Вірменії, голову уряду обирають депутати Національних зборів з-поміж кандидатів, висувати яких можуть усі фракції парламенту. У цей час свого кандидата висунув тільки альянс "Єлк" - ним став лідер вірменських протестів Нікол Пашинян.

Однак для обрання кандидатові необхідно отримати просту більшість від загального числа депутатів, тобто хоча б 53 голоси зі 105. Наразі фракція РПВ у парламенті складається з 58 депутатів, решта три фракції разом контролюють лише 47 місць ("Успішна Вірменія" - 31 , альянс "Єлк" - 9, "Дашнакцутюн" - 7). Тож якщо депутати від РПВ не братимуть участі в голосуванні, то опозиція тільки своїми силами обрати прем'єр-міністра не зможе.

Нагадаємо, у Вірменії із середини квітня тривають масові акції опозиції проти владної партії і колишнього президента Сержа Саргсяна, якого після десяти років управління країною висунули на посаду прем'єр-міністра.

17 квітня Саргсяна обрали на цю посаду, але через тиждень під тиском протестувальників він подав у відставку. Слідом за ним пішов у відставку уряд. Виконувачем обов'язків прем'єра став іще один член Республіканської партії Карен Карапетян. 26 квітня Серж Саргсян пішов із посади голови Республіканської партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram