ГоловнаСвіт

Єврокомісія вимагає від Facebook пояснень у зв'язку зі скандалом з витоком даних

Брюссель анонсував жорсткі заходи щодо соцмережі.

Єврокомісія вимагає від Facebook пояснень у зв'язку зі скандалом з витоком даних
Вера Юрова
Фото: EPA\UPG

Єврокомісар з питань юстиції Віра Юрова оголосила про "жорсткі заходи" щодо соціальної мережі Facebook, яка виявилася замішаною у скандалі з особистими даними користувачів. Про це повідомляє "Німецька хвиля".

"Зловживання даними 50 мільйонів користувачів Facebook є абсолютно неприйнятним", - заявила Юрова в інтерв'ю Bild am Sonntag, опублікованому в неділю, 25 березня.

За даними видання, Юрова зажадала від керівництва Facebook офіційної заяви щодо ситуації.

"Я вимагаю від Facebook подальших пояснень, наприклад, наскільки (у результаті скандалу з особистими даними. - ред.) це зачепило європейських користувачів", - сказала єврокомісар.

Уряд США і відповідальні відомства запевнили Євросоюз, що вони "сприймають усі звинувачення вкрай серйозно і працюють над підготовкою необхідних заходів".

Одночасно з цим "європейську відповідь" повинні надати відповідні відомства із захисту даних у Європі.

"Цей скандал має стати сигналом для всіх нас. Те, як ми поводимося з особистими даними, може мати масштабні наслідки", - заявила Юрова.

Нагадаємо, дані 50 млн користувачів соцмережі потрапили в розпорядження компанії Cambridge Analytica, пов'язаної з передвиборним штабом Дональда Трампа. Facebook компанію заблокувала. Згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Олександр Коган створив на платформі соцмережі додаток під назвою "This is your digital life", який повинен був складати психологічний портрет користувача.

Додаток запитував дозвіл на доступ до особистої інформації, включаючи місце проживання, список друзів, інформацію про "лайки". Пізніше Коган передав інформацію про користувачів третім особам, зокрема і Cambridge Analytica.

У зв'язку з цим Цукерберга викликали в британській парламент для надання свідчень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram