ГоловнаСвіт

"Кіберактивісти" з Росії втручалися в референдум у Шотландії, - The Guardian

Аналітики закликають розслідувати можливість втручання РФ у шотландський референдум.

"Кіберактивісти" з Росії втручалися в референдум у Шотландії, - The Guardian
Фото: EPA/UPG

"Кіберактивісти" з Росії проводили кампанію дезінформації під час референдуму про незалежність Шотландії, який проходив 2014 року.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на Бена Німмо, співробітника американського аналітичного центру Atlantic Council, пов'язаного з НАТО.

За його словами, під час дезінформаційної кампанії проросійські пропагандисти використовували Twitter, фейкове відео на YouTube і у Facebook, а також неправдиві звинувачення в підтасовуванні голосів. При цьому Німмо зазначає, що доказів причетності Кремля до цієї кампанії немає, проте виявлені факти, на його думку, варті офіційного розслідування і внутрішніх розглядів у соцмережах.

У деяких відео, про які пише Німмо у своєму дослідженні, йдеться про фальсифікації на референдумі в Шотландії, які організували противники незалежності регіону. Одне з них подивилися понад 870 тис. разів. В іншому ролику використовується відео з фальсифікаціями на виборах 2012 року в Росії, а ще в одному записі йдеться про причетність до вкидання британської розвідки і королівської сім'ї.

The Guardian нагадує, що російський спостерігач на референдумі в Шотландії Ігор Борисов у бесіді з РИА Новости відмовився визнати, що голосування відповідало міжнародним стандартам. Згодом матеріал з його думкою використовували проросійські активісти для підтримки заяв про фальсифікації на шотландському референдумі.

Крім того, після підбиття підсумків референдуму на сайті Change.org створили петицію з вимогою скасувати результати голосування. Її активно рекламували в Twitter акаунти, які, ймовірно, пов'язані з Німмо. У результаті петицію підписали більш ніж 100 тис. осіб. Аналогічну петицію на сайті британського парламенту підписало менш ніж 30 тис. осіб. При цьому в Twitter-акаунтах, які просували петицію, раніше писали про катастрофу рейсу МН-17 на Донбасі, який був збитий за два місяці до шотландського референдуму, а також про російську політику і терористичне угруповання "Ісламська держава".

Референдум у Шотландії пройшов 18 вересня 2014 року. 44,7% його учасників проголосували за незалежність Шотландії від Великобританії, 55,3% висловилися проти.

Нагадаємо, в березні парламент Шотландії підтримав проведення повторного референдуму про незалежність. Однак уже у квітні Шотландія відклала підготовку нового плебісциту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram