ГоловнаСвіт

Путін відповів на питання Собчак про участь Навального у виборах

"Опозиція повинна вийти з чіткою програмою позитивних дій".

Путін відповів на питання Собчак про участь Навального у виборах
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін заявив, що опозиція на виборах президента у 2018 році "повинна вийти з чіткою, зрозумілою людям програмою позитивних дій".

Відповідну заяву він зробив протягом прес-конференції, відповідаючи на питання кандидата в президенти РФ, журналістки Ксенії Собчак.

"Проти [Олексія] Навального навмисно були створені фіктивні кримінальні справи. Їх фіктивність була доведена в європейському суді. Попри це, він не допускається до виборів. Те саме і з моєю діяльністю після мого оголошення [про участь у виборах]. Дуже складно винайняти будь-зал у країні. Люди відмовляються навіть на комерційних умовах співпрацювати. Складно поставити будь-який вид агітаційної продукції. І все це пов'язано просто зі страхом. Люди розуміють, що бути опозиціонером у Росії - це значить, що або тебе вб'ють, або тебе посадять, або відбудеться ще щось у цьому дусі. Моє питання: чому так відбувається? Невже влада боїться чесної конкуренції?"

"Опозиція повинна вийти з чіткою, зрозумілою людям програмою позитивних дій. Ось ви йдете під гаслом проти всіх. Це що, позитивна програма дій? А що ви пропонуєте для вирішення тих проблем, які ми сьогодні обговорюємо?" - запитав у відповідь Путін.

"Ось уже ставили тут питання про Україну. Ви хочете, щоб у нас по площах бігали десятки таких порош... вибачте, Саакашвілі? Ось ті, кого ви назвали, це Саакашвілі, тільки на російський манер. І ви хочете, щоб ось такі Саакашвілі дестабілізували ситуацію в країні? Ви хочете, щоб ми жили від одного Майдану до іншого? Щоб у нас були спроби державного перевороту? Ви хочете все це повернути? Значить так, я впевнений, що абсолютно переважна більшість громадян Росії цього не хоче і цього не допустить", - заявив російський лідер.

"А конкуренція, звичайно, повинна бути. І вона, безумовно, буде. Питання тільки в радикалізмі", - підкреслив Путін. При цьому він послався на ситуацію з американським рухом Occupy Wall Street ("Окупуй Волл Стріт" - акції громадянського протесту, що проходили в Нью-Йорку восени 2011 року, метою яких було привернення суспільної уваги до злочинів фінансової еліти і заклик до структурних змін в економіці).

"Ось подивіться, що зробили з рухом Occupy Wall Street. Де він тепер у Сполучених Штатах. А там отаких Саакашвілі чи тих, кого ви там назвали, - ось із таких вони і складалися. Де вони тепер? Їх немає. Це демократія чи ні? Запитаймо в себе: а що ж таке демократія? Це предмет такої досить серйозної і глибокої дискусії, але я вас запевняю, ми нікого не боїмося. Влада не повинна бути схожою на бороданя, який ліниво виколупує капусту зі своєї бороди і дивиться на те, як держава перетворюється на якусь каламутну калюжу, з якої олігархи виколупують і ловлять для себе золоту рибку, як це було у нас у 90-х роках, як це зараз в Україні відбувається. Ми ж не хочемо другого видання сьогоднішньої України. Ні, не хочемо. І не допустимо", - підсумував президент РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram