ГоловнаСвіт

Президент Косова звинуватив Росію в спробах дестабілізувати країну

"НАТО і ЄС не слід відкладати розширення і інтеграцію західних Балкан", - зазначив Тачі.

Президент Косова звинуватив Росію в спробах дестабілізувати країну
Хашим Тачи
Фото: EPA/UPG

Президент частково визнаної Республіки Косово Хашим Тачі заявив, що Росія докладає зусиль до дестабілізації Косово та інших країн Балканського півострова.

Про це він розповів в інтерв'ю канадському виданню The Canadian Press, повідомляє "Укрінформ".

За його словами, Росія поширює неправдиві новини, які зображують Косово нездійсненою державою.

Тачі підкреслив, що Росія намагається підірвати загальні для Косово і західних держав цінності й інститути, тому Канада теж перебуває в небезпеці. "Атакуючи ці принципи і цінності, вони нападають і на Канаду", - сказав президент.

Він додав, що РФ постійно блокує спроби отримати визнання Косово в ООН і приєднатися до НАТО і ЄС, а затримки в приєднанні країни до цих західних альянсів роблять її більш вразливою до російського втручання.

"НАТО і ЄС не слід відкладати розширення і інтеграцію західних Балкан", - зазначив Тачі.

Крім цього, він закликав Канаду серйозно сприймати погрози Росії, висловлені після прийняття канадським парламентом "акту Магнітського", що дозволяє накладати санкції на порушників прав людини по всьому світу.

"Зараз необхідно залишатися обережними і уважними. Якщо хтось вважає, що зможе зупинити це, то він помиляється. Вони будуть продовжувати нападати на західні цінності", - підсумував президент Косова.

Як відомо, російський адвокат Сергій Магнітський загинув у Росії 16 листопада 2009 року, перебуваючи під арештом, після викриття корупційних злочинів вищого керівництва держави. США ще в 2012 році ввели санкції проти російських чиновників, яких підозрюють у порушенні прав людини.

Згодом подібний закон ухвалив Європарламент, Естонія та Велика Британія. У жовтні подібне законодавство набуло чинності і в Канаді.

У листопаді Канада вже оголосила імена 30 росіян, 3 громадян Південного Судану і 19 венесуельців, майно яких було заморожене, а їм самим заборонено в'їзд у Канаду через ставлення до порушення прав людини в своїх країнах. Росія у відповідь на це пообіцяла вжити контрсанкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram