ГоловнаСвіт

Правозахисники попросили Путіна захистити права саєнтологів

"Арешт саєнтологів порушує їхнє гарантоване Конституцією право вибирати і поширювати релігійні переконання і діяти відповідно до них".

Правозахисники попросили Путіна захистити права саєнтологів
Людмила Алексеева
Фото: http://yhrm.org

Група правозахисників на чолі з головою Московської Гельсінської групи Людмилою Алексєєвою попросила президента РФ Володимира Путіна захистити права саєнтологів, яких заарештували за незаконне підприємництво й екстремізм.

Текст звернення опублікував "Коммерсантъ"

Автори звернення вважають, що арешт саєнтологів порушує їхнє гарантоване Конституцією право вибирати і поширювати релігійні переконання і діяти відповідно до них. Вони відзначають, що це може негативно позначитися на репутації країни, що "особливо небезпечно" перед майбутніми виборами президента Росії.

За словами правозахисників, дії, за які переслідують саєнтологів, відбуваються в усіх аналогічних спільнотах у більш ніж 160 країнах світу, в тому числі Європи, Північної і Південної Америки, Азії, Австралії та Африки.

"Я не дуже релігійна людина, але розумію, що для віруючих людей їхня віра так само важлива, як і мої переконання. За радянських часів я захищала право людей вірити, але цим доводиться займатися і зараз", - сказала "Коммерсанту" Алексєєва.

На її думку, причиною переслідування саєнтологів стало те, що "Московська патріархія зачищає духовний простір".

У квітні 2016 року в Санкт-Петербурзі ФСБ порушила кримінальну справу проти керівників Саєнтологічної церкви через незаконну підприємницьку діяльність. Пізніше до справи додали ще дві статті - 282 КК РФ (розпалювання ненависті або ворожнечі) і 282.1 КК РФ (організація екстремістського співтовариства). Чотирьох саєнтологів - Галину Шуринову, Анастасію Терентьєву, Івана Маціцького і Сахиба Алієва - заарештували. Констанцію Єсаулкову відправили під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram