ГоловнаСвіт

Генетики вирішили проблему, що заважала пересаджувати людині органи свиней

Дефіцит органів для трансплантації є однією з найсерйозніших проблем сучасної медицини.

Генетики вирішили проблему, що заважала пересаджувати людині органи свиней
Фото: finance.obozrevatel.com

Учені за допомогою молекулярного інструменту CRISPR-Cas9 змогли подолати головну перешкоду на шляху пересадки людині внутрішніх органів свиней.

Про це повідомляє The Independent

Дефіцит органів для трансплантації є однією з найсерйозніших проблем сучасної медицини. Через це в деяких країнах з'явився чорний ринок, де представники бідних верств населення заради виживання продають свої внутрішні органи.

Рішення проблеми вчені бачать у ксенотрансплантації - міжвидовій трансплантації органів, тканин, клітинних органоїдів від організму одного біологічного виду в організм або його частину іншого біологічного виду. Генетики роблять спроби створити генетично модифікованих тварин, чиї тканини не викликали б сильного імунного відторгнення.

На їхню думку, хорошим джерелом донорських органів могли б стати свині. З еволюційно-генетичної точки зору було б краще використовувати шимпанзе, однак свині краще вивчені, давно утримуються і успішно розмножуються в неволі, а також коштують дешевше за мавп. І головне - їх органи за розмірами схожі на людські.

Однак є побоювання, що свинячі клітини можуть відторгатися людиною-реципієнтом. Окрім того, в їх геномі міститься багато копій ендогенного ретровірусу свиней (відомий як Pervs). Він здатний виробляти нові вірусні частинки, що може заразити людські тканини, призвести до смерті або викликати епідемію. Потенційно небезпечна вірусна ДНК розподілена в геномі свині по 62 областях-сайтах. Первинні ендогенні ретровіруси є постійною складовою гена свині.

У зв'язку з цим перед ученими стояло завдання позбутися небезпечної генетичної загрози.

Однак недавно вченим вдалося успішно видалити Pervs з генома свині за допомогою техніки редагування гена CRISPR-Cas9. Експерти вважають, що вчені зробили великий крок до розведення генетично чистих свиней, що є проривом на шляху до пересадки органів свині людині. Незважаючи на те, що в наукових колах, як і раніше, звучать заперечення етичного характеру.

Як раніше писав журнал Science, вірус Pervs - не єдина причина, через яку поки що важко пересаджувати органи свині людям. Окрім нього, існує ще ряд білків, що викликають сильне обурення людської імунної системи. Однак після досягнутого успіху можна припустити, що інструмент CRISPR задіють і на таких імунно-небезпечних генах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram