ГоловнаСвіт

У Туреччині надзвичайний стан продовжили вчетверте

Опозиція виступила з вимогою негайно скасувати режим надзвичайного стану.

У Туреччині надзвичайний стан продовжили вчетверте
Фото: EPA/UPG

Парламент Туреччини продовжив дію надзвичайного стану, введеного після спроби державного перевороту рік тому, ще на три місяці. Внесену урядом пропозицію підтримала більшість депутатів парламенту, повідомляє DW.

У той же час дві найбільші опозиційні партії - Республіканська народна партія і прокурдська "Демократична партія народів" - виступили з вимогою негайного скасування надзвичайного стану.

Дія режиму надзвичайного стану стікає 19 липня. Таким чином, надзвичайний стан буде діяти як мінімум до 19 жовтня поточного року. Режим надзвичайного стану надає президенту Реджепу Таїпу Ердогану широкі повноваження. Турецький лідер має можливість правити за допомогою президентських указів, минаючи парламент.

15 липня на мітингу з нагоди річниці придушення спроби перевороту Ердоган заявив, що чинність надзвичайного стану продовжать. Тоді ж він пообіцяв "відсікти голови зрадникам". Ще раніше він стверджував, що надзвичайний стан скасують тільки тоді, коли буде досягнуто "цілі в боротьбі з тероризмом". На той час "жоден з нас не повинен сподіватися, що надзвичайний стан скасують", запевняв турецький лідер.

Нагадаємо, що під час спроби військового перевороту в липні 2016 року вбито 248 осіб. За даними влади, путчистам вдалося перетягнути на свою сторону тисячі військовослужбовців.

Після провалу спроби перевороту в країні було введено надзвичайний стан, що триває досі. У спробі перевороту Анкара звинуватила рух проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який живе в США. Під приводом боротьби з прихильниками проповідника в Туреччині звільнено тисячі державних службовців, поліцейських, військових і вчених. Тисячі людей опинилися за ґратами. Також закрито низку опозиційних до влади ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram