ГоловнаСвіт

Суд у Гаазі стягнув з Росії € 5,4 млн за затримання судна Arctic Sunrise

Росія порушила положення Конвенції ООН з морського права.

Суд у Гаазі стягнув з Росії € 5,4 млн за затримання судна Arctic Sunrise
Arctic Sunrise
Фото: EPA/UPG

Постійна палата третейського суду в Гаазі зобов'язала Росію виплатити Нідерландам €5,4 млн плюс відсотки за затримання судна Greenpeace Arctic Sunrise і його екіпажу у 2013 році.

Як випливає з прес-релізу Постійної палати третейського суду, Росія порушила положення Конвенції ООН з морського права під час затримання корабля і екіпажу Arctic Sunrise у вересні 2013 року.

Також Москва не виконала рішення Міжнародного трибуналу з морського права і не внесла авансів на оплату судових витрат. У зв'язку із цим суд постановив, що Росія повинна виплатити Нідерландам €5,39 млн євро, а також нараховані відсотки.

Із цієї суми понад €1,6 млн Москва повинна виплатити як компенсацію за заподіяний судну збиток, ще близько €2,4 млн - за шкоду, заподіяну 30 людям, які перебували на борту судна.

Нагадаємо, 19 вересня 2013 року російські прикордонники затримали 30 учасників команди криголама "Грінпіс" Arctic Sunrise за спробу проведення акції протесту проти нафтовидобутку на платформі "Прирозломна" в Печорському морі. Екологів доправили до Мурманська, де суд посадив їх під арешт. Пізніше їх звільнили під заставу і амністували з нагоди 20-річчя конституції РФ.

Судно звільнили тільки в червні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram