ГоловнаСвіт

Італійський рух "П'ять зірок" вирішив відмовитися від євроскептицизму

Багато прихильників звинуватили рух "П'ять зірок" у відмові від євроскептицизму, а також у прагненні зміцнити позиції в Європарламенті.

Італійський рух "П'ять зірок" вирішив відмовитися від євроскептицизму
Беппе Грилло
Фото: EPA/UPG

Італійський опозиційний рух "П'ять зірок" виходить з фракції британського політика Найджела Фаража "Європа за свободу і демократію", яка об'єднує євроскептиків у Європарламенті (ЄП).

Про це повідомив у своєму блозі засновник і лідер італійської партії Беппе Грілло.

У зверненні до прихильників він написав, що британська Партія незалежності Сполученого Королівства (UKIP) Фаража, що входить у фракцію, після референдуму про членство Британії в ЄС "досягла своєї політичної мети". У зв'язку з цим Грілло запропонував депутатам руху "П'ять зірок" перейти у фракцію Альянсу лібералів і демократів за Європу" (АЛДЄ), очолювану колишнім бельгійським прем'єром Гі Верхофстадтом.

Як зазначає The Local, багато прихильників звинуватили рух "П'ять зірок" у відмові від євроскептицизму, а також у прагненні зміцнити позиції в Європарламенті, де тільки фракційні партії мають політичну вагу і отримують фінансування від Брюсселя.

За словами Грілло, після злиття з АЛДЄ їхня фракція стане "третьою найбільшою" в ЄП. Раніше він організував в інтернеті голосування щодо питання зміни фракції. За об'єднання з ліберальними демократами проголосували 78,5% респондентів (понад 31,9 тис. осіб).

23 червня 2016 року в Сполученому Королівстві відбувся плебісцит щодо питання виходу з Євросоюзу. Перемогу з 51,9% голосів здобули прихильники Brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram