ГоловнаСвіт

Асад допустив свою відставку за підсумками референдуму в Сирії

Сирійський лідер заявив про готовність обговорювати будь-які питання з опозицією.

Асад допустив свою відставку за підсумками референдуму в Сирії
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Президент Сирії Башар Асад заявив про готовність обговорювати будь-які питання з опозицією на майбутніх переговорах із мирного врегулювання, які пройдуть у Казахстані.

Про це повідомляє The Independent із посиланням на коментарі Асада французьким ЗМІ.

"Ми готові обговорювати всі теми. Всі шляхи повинні бути відкриті, коли йдеться про переговори щодо припинення конфлікту в Сирії або про майбутнє Сирії. Ніяких обмежень немає", - заявив він.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи готовий він піти з посади президента - основна вимога сирійської опозиції, - Асад заявив, що "так, але моя позиція пов'язана з конституцією".

"Якщо опозиція хоче обговорювати цей пункт, вона повинна обговорювати конституцію", - сказав він. За його словами, всі пов'язані з конституцією питання повинні бути винесені на референдум, а президента повинен обирати сирійський народ.

При цьому Асад зазначив, що досі незрозуміло, хто саме буде представляти сирійську опозицію в Астані та чи користуються ці сили реальною підтримкою серед населення країни. Раніше, 4 січня, голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що переговори між сирійською владою і озброєною опозицією почнуться в Астані 23 січня.

29 грудня стало відомо, що було досягнуто домовленості про припинення вогню в Сирії, а також про те, що уряд республіки й озброєна опозиція вирішили почати переговори. Режим припинення вогню на всій сирійській території набув чинності о 00:00 30 грудня. Гарантами перемир'я виступили Росія і Туреччина.

Жертвами протистояння між прихильниками і противниками Башара Асада, яке почалося в 2011 році і переросло з мирних демонстрацій проти президента в громадянську війну, стали понад 400 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram