ГоловнаСвіт

Влада ФРН вирішила не скасовувати різдвяні заходи через теракт у Берліні

У вівторок будуть закриті на один день берлінські ярмарки на знак жалоби за загиблими. 

Влада ФРН вирішила не скасовувати різдвяні заходи через теракт у Берліні
Томас де Мезьер
Фото: EPA/UPG

Теракт у Берліні, що стався в понеділок увечері, не має бути причиною заборони проведення масових заходів, гулянь, зокрема різдвяних базарів.

Про це заявив міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр у вівторок у Берліні, передає "Укрінформ".

"Ми не маємо більше сумнівів, що йдеться про теракт", - констатував міністр. При цьому він зазначив, що наразі немає даних про те, що "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за скоєне, є лише "непрямі вказівки на те", але іноді подібні заяви потребують деякого часу.

Міністр повідомив, що у вівторок будуть закриті на один день берлінські ярмарки, але на знак жалоби за загиблими. Після телеконференції з колегами у федеральних землях було вирішено, що інші ярмарки та масові заходи мають тривати, що "відмовлятися від них, скасовувати було б неправильно".

Будуть посилені заходи безпеки, але вирішувати це будуть саме на місцях. Тим часом після наради з безпеки уряду вирішено посилити готовність поліцейських, зокрема, на вокзалах, в аеропортах, автобусних зупинках.

Голова МВС повідомив, що серед 48 поранених - 18 перебувають у важкому стані.

Серед 12 загиблих і чоловік, що був у кабіні біля водія. Це громадянин Польщі. Він був убитий з вогнепальної зброї, яку поки  що не знайдено; точно не встановлено також, коли було скоєно вбивство.

Затриманий поліцією чоловік, який, імовірно, керував фурою, це 23-річний молодик родом із Пакистану, що прибув до Німеччини 31 грудня 2015 року та перебрався до Берліна в січні цього року, підтвердив де Мезьєр. Водночас він сказав, що "зараз не час" міркувати про наслідки і політику щодо біженців.

Він пообіцяв, що слідство буде проведено з усією ретельністю і він особисто не заспокоїться, доки винний не буде покараний.

"Ми будемо продовжувати жити вільно, як жили. Я впевнений, що ми не відступимося і не дозволимо страху опанувати нами. Ми довіряємо і боремося за нашу свободу", - наголосив де Мезьєр. Він разом з канцлером Ангелою Меркель сьогодні у другій половині дня має намір відвідати місце трагедії.

Нагадаємо, ввечері 19 грудня фура з польськими номерами в'їхала в натовп відвідувачів різдвяного базару в районі Курфюрстендам. На місці загинули 9 осіб, до ранку вівторка їх число досягло 12. Поранено і доставлено до лікарні 48 осіб. 

У вівторок вранці Меркель заявила, що наїзд вантажівки на відвідувачів ярмарку в Берліні був терактом.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram