ГоловнаСвіт

87 організацій вимагають виключити Росію з Ради ООН з прав людини

Роль РФ в Сирії суперечить цілям інстанції ООН.

87 організацій вимагають виключити Росію з Ради ООН з прав людини
Фото: Znak.com

Більш ніж 80 гуманітарних і правозахисних організацій, у тому числі Human Rights Watch і Care International, зажадали виключити Росію зі складу Ради ООН з прав людини.

Про це йдеться у спільній заяві некомерційних організацій.

Укладачі документа запропонували країнам, які входять до Ради, відповісти на питання, чи дозволяють дії Росії в Сирії, яка, зокрема, "веде військові операції, мішенню яких стають мирні жителі і цивільні об'єкти", засідати в інстанції ООН.

Заяву оприлюднили напередодні голосування про склад ради ООН з прав людини, яке відбудеться в п'ятницю, 28 жовтня. Росія, Угорщина і Хорватія на цьому голосуванні боротимуться за право представляти Східну Європу.

Минулої п'ятниці, 21 жовтня, Рада ООН з прав людини на спеціальній сесії в Женеві схвалила резолюцію стосовно Сирії. Вона містить вимогу, щоб усі учасники конфлікту в Сирії, "особливо сирійська влада і її союзники", негайно виконали всі зобов'язання відповідно до міжнародного гуманітарного права.

При цьому Росію поданий у четвер, 20 жовтня, проект резолюції не влаштував. Російська сторона запропонувала внести в документ кілька поправок. Ба більше, влада РФ визнала "абсолютно недоречним" проведення спеціальної сесії Ради з приводу ситуації в Алеппо.

Правозахисні організації у своєму документі заявили, що вето Росії як постійного члена Ради Безпеки ООН на резолюції про припинення вогню в Алеппо і загалом підтримка авіаударів у Сирії не відповідають принципам і цілям Ради.

Рада ООН з прав людини була створена 2006 року замість Комісії з прав людини. Рада відповідає "за сприяння загальній повазі та захисту всіх прав людини по всьому світу і за розгляд ситуацій, пов'язаних з порушенням прав людини, а також за підготовку відповідних рекомендацій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram