ГоловнаСвіт

Молдовська і грузинська угоди про асоціацію з ЄС набули чинності

Український договір досі не ратифіковано всіма сторонами.

Молдовська і грузинська угоди про асоціацію з ЄС набули чинності

У п'ятницю, 1 липня, набули чинності угоди про асоціацію між Молдовою і Європейським Союзом і між Грузією і Європейським Союзом.

На відміну від українського договору, що діє на тимчасових засадах, угоди Молдова-ЄС і Грузія-ЄС ратифіковано вже всіма сторонами.

З цього приводу в Кишиневі відбулося спільне засідання уряду та парламенту Молдови, на яких обговорювали питання, що стосуються угоди, пише місцеве видання "Голос".

Під час засідання прем'єр-міністр Павло Філіп заявив, що 1 липня - історичний день для Республіки Молдова. "Це означає, що Республіка Молдова робить ще один крок у ЄС. Ті, хто думає, що Республіка Молдова відмовиться від приєднання до Євросоюзу, я кажу вам - ви помиляєтеся. Ми не маємо плану А, В і С, тільки план А, який передбачає приєднання до ЄС", - заявив він.

У свою чергу МЗС Грузії оприлюднило заяву, в якій назвало угоду "важливою датою в історії відносин між Євросоюзом і Грузією".

Нагадаємо, що УА між Молдовою і ЄС і Грузією і ЄС були підписані 27 липня 2014 року, того самого дня, коли Україна підписувала економічну частину своєї угоди.

Їхня остаточна ратифікація Радою Європейського Союзу відбулася 23 травня 2016 року. Ратифікація української угоди поки що відкладається через Нідерланди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram