ГоловнаСвіт

На президентських виборах у Перу лідирує екс-прем'єр

Остаточні результати голосування оприлюднять пізніше в понеділок

На президентських виборах у Перу лідирує екс-прем'єр
Педро Пабло Кучински
Фото: EPA/UPG

Колишній прем'єр-міністр Перу та інвестор з Волл-стріт Педро Пабло Кучинскі (Pedro Pablo Kuczynski) лідирує на виборах президента.

Як повідомляє агентство Рейтер, після підрахунку 78% голосів, Кучинскі, відомий у Перу під ініціалами ППК, заручився підтримкою 50,8% виборців, тоді як Кейко Фухіморі, донька колишнього авторитарного лідера країни, який відбуває тюремний термін, отримала 49,2%.

Фухіморі довгий час була фаворитом гонки, але підтримка її кандидатури зійшла нанівець в останні дні кампанії, оскільки перуанці звернули особливу увагу на спадщину її батька Альберто Фухіморі і нові скандали за участю її близьких радників.

"Зрозуміло, що ППК переміг, - сказав Рейтер гоова дослідницької компанії Ipsos в Перу Альфредо Торрес. - Розрив тепер не скорочується, а збільшується".

Остаточні результати голосування оприлюднять пізніше в понеділок.

Кучинскі, 77-річний колишній прем'єр-міністр, інвестор та економіст Світового банку, створив уявлення про себе як про чесного і досвідченого лідера, який може позбутися корупції, забезпечити всі міста Перу водопроводом і відродити економічне зростання, що сповільнилося через ослаблення цін на експорт перуанської мінеральної сировини, зазначає Рейтер.

"Ми хочемо демократичну країну, країну, налаштовану на діалог!" - сказав радісний Кучинскі, виступаючи перед прихильниками з балкона штабу своєї кампанії в неділю ввечері перед оголошенням попередніх результатів.

У разі перемоги, Кучинскі доведеться брати до уваги переконливу більшість партії Фухіморі в Конгресі, а також ліву партію, яка пообіцяла не ставати на бік того чи іншого кандидата.

Колишня конгресвумен, 41-річна Фухіморі багато років намагалася зміцнити свої позиції не лише серед прихильників її суперечливого батька у спробі стати першою жінкою-президентом Перу.

Багато перуанців визнають перемогу Альберто Фухіморі над жорстокими повстанцями з організації "Світлий шлях", а також будівництво шкіл і лікарень у сільській місцевості під час його президентства у 1990-2000 роки. Однак його авторитарний стиль правління розділив країну, і тепер Фухіморі відбуває 25-річний тюремний термін за корупцію і порушення прав людини.

"Без сумніву, це напружене суперництво... Ми бачимо, що демократія в нашій країні життєздатна, і це наповнює мене гордістю", - сказала Фухіморі, дякуючи своїм прихильникам.

Фухіморі викреслила зі списку кандидатів своєї партії найбільш затятих прихильників батька на початку кампанії, розкритикувала його рішення про розпуск Конгресу у 1992 році і посилила боротьбу у тих провінціях, де вона поступилася представнику лівих Ольянті Умалі п'ять років тому.

Однак багато виборців ставляться насторожено до її кандидатури, особливо після того, як один з провідних радників Фухіморі покинув свій пост на тлі звинувачень у причетності до відмивання грошей і контрабанди наркотиків.

Нагадаємо, раніше в Перу відбувся багатотисячний протест проти президентського клану Фухіморі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram