ГоловнаСвіт

Китай пообіцяв обмежувати народжуваність у найближчі 30 років

Китайська влада сподівається збільшити число працездатних громадян на 30 млн осіб до 2050 року

Китай пообіцяв обмежувати народжуваність у найближчі 30 років
Китайские дети (архив)

Влада КНР збереже обмеження на кількість дітей у сім'ї щонайменше на найближчі 30 років.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як оголосив заступник директора Національної комісії з питань охорони здоров'я та планування сім'ї КНР Ван Пеянь, офіційний Пекін має намір обмежувати народжуваність "у довгостроковій перспективі - щонайменше, на 20-30 років". За його словами, "коли мине певний час, ми побачимо демографічні та соціально-економічні зміни, і тоді змінимо свою демографічну політику". При цьому точні терміни зняття обмежень на народжуваність Ван назвати відмовився.

Відповідаючи на запитання, чи не призведе така політика до того, що "Китай постаріє раніше, ніж розбагатіє", Ван зазначив, що старіння населення є глобальною проблемою і неминучою тенденцією суспільного розвитку. За його словами, основна проблема, що стоїть зараз перед КНР, - "не збільшення кількості робочої сили, а поліпшення її якості".

З 1 січня 2016 року у КНР набув чинності закон, згідно з яким китайське подружжя може мати до двох дітей. Очікується, що це дозволить до 2050 року збільшити кількість працездатних громадян у Китаї на 30 млн осіб. За прогнозами, загальна чисельність населення КНР до 2029 року сягне піку у 1,45 млрд осіб.

Кампанія з регулювання народжуваності в Китаї, що отримала назву "Одна сім'я - одна дитина", проводилася з 1979 року. Її метою значилося обмеження чисельності населення КНР до 2000 року рівнем в 1,2 млрд осіб. Під час реалізації до програми вносилися корективи. Поставлене завдання здебільшого виконали: до 1 листопада 2000 року заданий рівень було перевищено на 42,5 млн громадян. Прагнення китайців обов'язково народити хлопчика призвело до гендерного дисбалансу: наразі чоловіків у країні на 20 млн більше, ніж жінок. До 2020 року цей розрив сягне 24 млн осіб. Влада КНР намагається за допомогою різних заходів стимулювати народження дівчаток, але традиції побороти наразі не вдається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram