ГоловнаСвіт

Німеччина може заарештувати російську нерухомість за позовом екс-акціонерів компанії ЮКОС

Колишні власники нафтової компанії мають намір стягнути з Росії $42 млрд.

Німеччина може заарештувати російську нерухомість за позовом екс-акціонерів компанії ЮКОС
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Колишні акціонери компанії ЮКОС подали позов до Вищого земельного суду Берліна з тим, щоб стягнути з Росії $42 млрд. Про це повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на Der Spiegel і Deutsche Welle.

Екс-акціонери таким чином домагаються виконання рішення Гаазького суду у справі ЮКОСа.

За даними німецьких ЗМІ, вимогу екс-акціонерів зараз розглядає міністерство юстиції Німеччини, потім МЗС країни передасть її російській владі. Арешт може бути накладено на російську нерухомість на території ФРН, а також на доходи державних енергетичних компаній Росії від угод у Німеччині.

Раніше, 4 вересня, стало відомо про те, що російський концерн "Газпром" і дочірня компанія німецького концерну BASF Wintershall підписали угоду про закриття операції з обміну активами. Німецька компанія передасть російському концерну газосховища і, у свою чергу, візьме участь у реалізації проектів освоєння газових родовищ у Сибіру.

У липні 2014 року Росія програла судовий процес, який тривав майже десять років, ініційований колишніми акціонерами компанії ЮКОС. Третейський суд у Гаазі визнав, що Росія порушила Енергетичну хартію у 2004 році і фактично експропріювала нафтову компанію у її законних власників. Суд оцінив втрати акціонерів у $50 млрд. Росія оскаржила рішення суду. Екс-акціонери вже звернулися в суди Великобританії, Франції, Бельгії та США за виконанням рішення Гааги.

Як повідомлялося, ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити ще €1,86 млрд екс-власникам ЮКОСа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram