ГоловнаСвіт

Курдам запропонували увійти в коаліцію з арміями Сирії й Іраку

Росія сподівається примирити курдів з воюючими проти них сирійськими урядовими військами.

Курдам запропонували увійти в коаліцію з арміями Сирії й Іраку
Курды (архив)
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС РФ Сергій Лавров під час зустрічі держсекретарем США Джоном Керрі і дипломатами арабських країн у Катарі представив план російської влади для боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава", який передбачає створення коаліції за участю сирійської армії та курдських добровольчих підрозділів.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Раніше президент РФ Володимир Путін заявляв, що для боротьби з тероризмом у регіоні необхідно створити коаліцію, щоб "об'єднати зусилля всіх країн регіону". Тепер же Лавров пояснив, що мав на увазі Путін: Москва вважає, що авіанальотів на позиції ісламістів недостатньо і "необхідно формувати коаліцію однодумців, у тому числі з тих, хто "на землі" зі зброєю в руках протистоїть терористичній загрозі". До них Росія зараховує і сирійську армію президента Башара Асада, й іракську армію, а також курдські добровольчі підрозділи.

Після зустрічі на сайті МЗС РФ з'явилася заява про те, що коаліцію проти ІД мають створити "на узгоджених міжнародно-правових засадах". За даними джерел "Коммерсанта", для Кремля принципово важлива наявність мандата від Радбезу ООН, і Путін може порушити цю тему у своїй промові на відкритті 70-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку наприкінці вересня.

При цьому пропозицію Москви заледве чи привітають партнери, оскільки арабські держави і США давно наполягають на демісії сирійського президента Асада. Напередодні стало відомо, що Барак Обама дозволив збройним силам захищати сирійських повстанців від нападів армії Асада та ісламістів з повітря, що фактично означає готовність в екстреному випадку долучитися до сирійської громадянської війни. Лавров негайно заявив про неприйняття Москвою такого підходу, однак визнав, що американську позицію змінити йому не вдалося.

Росія - давній союзник Асада - перешкоджає зусиллям західних держав засудити або закликати його до відставки. Захід звинувачує Росію в постачанні зброї Сирії, де, за даними ООН, з березня 2011 року загинуло понад 200 тис. осіб. Крім того, Сирія є останнім плацдармом Росії на Близькому Сході.

Зазначимо, що Росія практично не бере участі в боротьбі з ІД, тоді як США витратили на операцію проти ісламістів $2,7 млрд доларів. При цьому кожен день боротьби в середньому обходиться приблизно в $9 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram