ГоловнаСвіт

Ростовське радіо розповіло про фінансування шпиталю для донбаських бойовиків

За даними ЗМІ, від початку зими у Ростові допомогли щонайменше 600 пораненим бойовикам

Ростовське радіо розповіло про фінансування шпиталю для донбаських бойовиків
Донецкие боевики (архив)
Фото: EPA/UPG

На утримання шпиталю у Ростові-на-Дону для поранених бойовиків із самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" російські підприємці витрачають близько 200 тис. рублів щомісяця ($3,7 тис.).

Про це у репортажі "Радио Ростова" розповіли куратори шпиталю.

"Підприємці займаються адресною допомогою. Вони вибирають людину і повністю оплачують протез. Допомагає переважно Москва і Карелія", - розповіла куратор шпиталю Олена.

За її словами, після виписки рахунку у протезному підприємстві, шпиталь відправляє його спонсорам, які самостійно оплачують його. Після того, як протез поставлять пораненому, куратори знімають відеопідтвердження для спонсорів.

Інший куратор шпиталю Ігор розповів, на що ще йдуть гроші спонсорів: "Це оренда, необхідні продукти харчування, побутова хімія, предмети першої необхідності, виїзди на консультацію до лікаря або в протезний центр".

Кореспондент журналу New Times Олена Романова, яка побувала у шпиталі, розповіла "Дождю", що переважно спонсори привозять продукти.

"Я запитувала, скільки грошей дають, але куратори нічого не відповіли. Ці дані (200 тис.) досить умовні: їм дають не грошима, здебільшого привозять харчування. Зараз вони шукають жертводавців для придбання протезів. Це значно більша стаття витрат", - пояснила вона.

Один із кураторів шпиталю сказав Романовій, що 34 людини вже отримали протези і поїхали додому. Журналіст "Радио Ростова" Ксенія Золотарьова розповіла в ефірі, що більшість тих, з ким їй вдалося поговорити у шпиталі, чекають протезів та одужання, щоб повернутися на Донбас для участі у бойових діях.

"У них дуже мізерне меблювання, дуже убогий раціон харчування. Навіть неспеціалісту очевидно, що ці чоловіки потребують психологічної реабілітації. Усі ми пам'ятаємо про "афганський" і "чеченський" синдроми. У шпиталі "синдром Донбасу" у наявності. Люди абсолютно не бачать себе в умовах мирного вирішення конфлікту. Не бачать перспектив мирного життя в рамках України і не хочуть вірити, що проект "Новоросія" не реалізується. Це страшно, коли людина з однією ногою каже, що готова йти на Київ. У них війна в голові, протезом справу не вирішити", - розповіла Романова "Дождю".

У шпиталі зараз понад 20 осіб, уточнює "Радио Ростова". Серед них не тільки "військові". Так, радіостанція поговорила з чоловіком, який позбувся ноги, коли ходив за водою. Крім того, кореспондент зустрівся з добровольцем зі Свердловської області.

Про те, що у Ростові проходять реабілітацію поранені з "ДНР" та "ЛНР", жителі міста говорили ще взимку, коли почали помічати біля одного з будинків реанімобілі з українськими номерами і позашляховиками. Минулого тижня New Times опублікував репортаж про життя у шпиталі.

Шпиталь знаходиться у триповерховій будівлі в історичному центрі Ростова-на-Дону. За даними "Радио Ростова", від початку зими, тут допомогли щонайменше 600 поранених бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram