ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Колишнього командира таджицького ОМОНу звинуватили у державній зраді за приєднання до "Ісламської держави"

У разі арешту колишньому таджицькому силовику загрожує щонайменше 40 років в'язниці

Колишнього командира таджицького ОМОНу полковника Гулмурода Халімова, який оголосив про вступ до лав бойовиків терористичного угрупування "Ісламська держава" у Сирії, звинуватили у державній зраді.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на генпрокуратуру Таджикистану.

Гулмурод Халимов
Фото: fergananews.com
Гулмурод Халимов

Халімова також підозрюють у незаконній участі у збройному конфлікті в іншій державі і в участі у злочинному угрупованні. Кожна з цих статей передбачає тюремне ув'язнення терміном до 20 років.

Відеозапис визнання полковника з'явився в Інтернеті 28 травня. У ролику він в оточенні озброєних людей каже, що перебуває в Сирії і планує там "боротися за права мусульман", щоб потім повернутися і встановити закони шаріату на батьківщині. Після цього його оголосили у міжнародний розшук.

Загальна кількість кримінальних справ проти таджицьких громадян, які воюють у лавах ІД на Близькому Сході, перевищує 400.

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська Держава") - радикальна організація, створена у 2006 році в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно долучилося до громадянської війни в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони розпочали завдання повітряних ударів по цілях ІД в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram