ГоловнаСвіт

США розглядають можливість постачати зброю Україні

У Вашингтоні пропонують надати допомогу українським військам зброєю на $3 млрд

США розглядають можливість постачати зброю Україні
Фото: cit.ua

США розглядають можливість постачати зброю Україні.

Про це повідомляє New York Times.

За даними видання, постачання "озброєння для оборони" України підтримує головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Європі, американський генерал Філіп Бридлав, а також кілька офіційних осіб у Білому домі та Пентагоні.

"Президент Обама не прийняв рішення про допомогу зброєю. Але після серії серйозних поразок, яких українські сили зазнали за останні дні, адміністрація Обами знову розглядає питання військової допомоги", - пише NYT.

Очікують, що питання постачання зброї обговорюватимуть цього тижня, під час візиту до Києва держсекретаря США Джона Керрі. У переговорах може взяти участь також голова об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал Мартін Демпсі.

Окрім того, свою позицію із цього питання може переглянути помічник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс, яка раніше виступала проти постачання зброї Україні.

Білий дім і держдепартамент поки що не коментували цього питання. Представник адміністрації президента США Бернадетт Міхен зазначила, що Вашингтон прагне врегулювання конфлікту на сході України дипломатичними методами, проте розглядає й "інші можливості, які можуть допомогти переговорному вирішенню кризи".

США надали Україні військової допомоги на $300 млн, зокрема обладнання, але ця допомога, за заявою Вашингтона, не включає зброї.

Почати постачання зброї Україні закликали вісім колишніх можновладних представників американської адміністрації, зокрема колишній кандидат на посаду голови Пентагону Мішель Флурной, колишній голова збройних сил НАТО Джеймс Ставридіс, які пропонують надати Україні допомогу зброєю на $3 млрд, зокрема бронебійні снаряди, розвідувальні безпілотні літальні апарати, броньовані позашляховики і радари.

У доповіді трьох американських політологічних центрів: Атлантичної ради, Інституту імені Брукінгса і Чиказької ради з міжнародних відносин, - витяги з якої опубліковані в неділю, 1 лютого, сказано, що одним із кращих способів "стримування Росії від підтримки повстанців" є підвищення "ризиків і ціни" для неї в разі відновлення наступальних дій.

Автори документа наголошують, що така політика передбачає надання Україні "прямої військової допомоги" в більших обсягах, ніж це відбувається зараз. При цьому Києву необхідно постачати не тільки нелетальне озброєння, а й летальну оборонну зброю. Тільки так Україна зможе захистити себе, стверджує документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram