ГоловнаСвіт

Радбез ООН у найближчі дні розгляне проект резолюції про незалежність Палестини

Палестина найближчим часом приєднається до низки міжнародних організацій

Радбез ООН у найближчі дні розгляне проект резолюції про незалежність Палестини
Фото: aze.az

Палестинський проект резолюції про незалежність Держави Палестина можуть винести на голосування Радбезу ООН у найближчі дні.

Про це заявив у вівторок головний палестинський парламентер з Ізраїлем Саїб Ерікат, інформує "Інтерфакс".

"Зараз тривають технічні консультації, і голосування може відбутися в будь-який момент, і воно має відбутися до кінця року. Протягом декількох днів проект можуть винести на голосування", - сказав він на прес-конференції у Москві у вівторок.

За словами Еріката, палестинська сторона найближчим часом також має намір "приєднається до низки міжнародних хартій, у тому числі до міжнародного трибуналу".

Державу Палестина проголошено 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Де-факто, визнання палестинської держави у 2012 році схвалила Генеральна Асамблея ООН. За 26 років Палестину як державу визнали 134 країни, однак серед них не було жодної країни Євросоюзу. Угорщина, Польща та Словаччина зробили це ще до вступу в ЄС. При цьому в багатьох європейських державах Палестина має дипломатичні місії.

Також нагадаємо, 2 грудня парламент Франції визнав Державу Палестина. Раніше, наприкінці листопада, іспанський парламент закликав уряд визнати Палестину. Аналогічні символічні резолюції ухвалили в парламентах Великобританії та Ірландії. 30 жовтня Палестину як державу визнала Швеція, яка стала першою країною-членом Євросоюзу, чий уряд пішов на такий крок. Ізраїль того ж дня на знак протесту ухвалив рішення відкликати посла зі Стокгольма. 17 грудня Європарламент підтримав процес визнання країнами ЄС Держави Палестина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram