ГоловнаСвіт

Головна опозиційна партія Польщі перемагає на регіональних виборах

Другий тур виборів у регіонах, де це буде потрібно, відбудеться 30 листопада

Головна опозиційна партія Польщі перемагає на регіональних виборах

Найбільша опозиційна партія Польщі "Право і справедливість" (PiS) перемагає на регіональних виборах, що відбулися в неділю, 16 листопада.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на результати екзит-полу, проведеного соціологічною службою Ipsos для польських телеканалів TVP, TVN24 і Polsat.

Згідно з попередніми результатами, "Право і справедливість" підтримали 31,5% виборців в той час, як владна в Польщі "Громадянська платформа" (PO) набрала 27,3% голосів. Таким чином, опозиційна PiS здобула перемогу на виборах до органів місцевого самоврядування вперше за останні дев'ять років.

Молодший партнер "Громадянської платформи" по владній коаліції - "Селянська партія" (PSL) - отримала 17% голосів, а "Союз лівих демократів" (SLD) - 8,8%.

Регіональні вибори в Польщі проводяться раз на чотири роки. Під час голосування обираються мери, члени парламенту воєводств (найбільша адміністративна одиниця Польщі) та інших місцевих органів влади.

Читайте: Екс-міністр фінансів Польщі: "Економіка України наразі у руках олігархів"

Державна виборча комісія Польщі заявила в понеділок, що офіційні результати виборів оголосять пізніше через технічні проблеми. Остаточні результати очікуються протягом двох днів.

В цілому, місцеві вибори в Польщі відбулися спокійно. Зафіксовано близько 500 інцидентів і порушень законодавства, переважно пов'язаних з недотриманням "режиму тиші", що забороняє будь-яку агітацію до закриття дільниць.

Другий тур виборів в регіонах, де це буде потрібно, відбудеться 30 листопада. За попередніми даними, повторне голосування відбудеться у Варшаві. Чинна мер столиці Ханна Гронкевич-Вальц, як свідчать екзит-поли, набрала 48,8% голосів, а її конкурент від партії Качинського Яцек Сасіна - 26%. Також ще один тур знадобиться в інших великих містах - Гданську, Кракові та Познані.

Останні регіональні вибори в Польщі відбулися в 2010 році. Тоді "Громадянська платформа" отримала 30,9% голосів, тоді як партія "Право і справедливість" - 23,1%, а "Селянська партія" - 16,3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram