ГоловнаСвіт

Ісламісти захопили найбільше християнське місто Іраку

Іракські християни закликають Радбез ООН ужити негайних заходів

Ісламісти захопили найбільше християнське місто Іраку
боевики ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламський халіфат" (колись "Ісламська держава Іраку і Леванту", ІДІЛ) захопили найбільше християнське місто Іраку - Бахдіду (Кар-Кош).

Про це 7 серпня повідомляє агентство AFP із посиланням на архієпископа Джозефа Томаса з Кіркука.

За словами священнослужителя, "жителі покинули міста Кара-Кош, Таль-Каїф, Барталла і Карамлеш, усі ці населені пункти зараз під контролем бойовиків". Томас назвав захоплення християнських міст катастрофою, описав ситуацію як трагічну і закликав Радбез ООН вжити негайних заходів.

Ісламісти взяли Бахдіду після того, як курдські бійці із загонів пешмергу (воєнізованих формувань) відступили, намагаючись скоротити протяжність лінії фронту. До останніх подій населення Кара-Коша налічувало 50 тисяч осіб. Місто розташоване на стратегічно важливій дорозі, що веде від захопленого бойовиками Мосула до Арбіля - курдської столиці.

Бойовики ІДІЛ почали наступ у червні 2014 року. 29 червня радикальне угруповання, яке захопило доти частину території Іраку та Сирії, проголосило створення халіфату. Лідером бойовиків і халіфом оголошено Абдаллу Ібрагіма ас-Самарана, також відомого як Абу Бакр аль-Багдаді.

Нагадаємо, раніше в серпні іракські бойовики захопили найбільшу в країні греблю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram