ГоловнаСвіт

Бахрейн, ОАЕ і Саудівська Аравія відкликали послів із ​​Катару

Основна причина розбіжностей Дохи з сусідами - єгипетський рух "Брати-мусульмани"

Бахрейн, ОАЕ і Саудівська Аравія відкликали послів із ​​Катару
Братья-мусульмане
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн 5 березня одночасно відкликали своїх послів із Катару для консультацій, повідомляє "Аль-Арабія".

Спільна заява зовнішньополітичних відомств трьох країн свідчить, що це зроблено на знак протесту проти "втручання Дохи в їхні внутрішні справи". Крім того, в повідомленні сказано, що Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн відкликали послів, "щоб захистити свою стабільність і безпеку", оскільки Катар "не виконує свої зобов'язання з невтручання" у внутрішні справи сусідів.

Демарш відбувся наступного дня після вкрай напружених переговорів міністрів закордонних справ Організації країн співпраці Перської затоки, що відбувалися в Ер-Ріяді, зазначає агентство AFP.

Мова, зокрема, йде про невдоволення сусідів рішенням Катару відпустити на свободу особу, засуджену в ОАЕ на сім років в'язниці за зв'язок з неназваною ісламістської групою. На думку сусідів Катару, таким чином Доха порушила договір про співпрацю в галузі безпеки, підписаний у 2013 році.

Погіршенню відносин Катару з сусідами сприяли також заяви відомого місцевого імама, який місяць тому розкритикував ОАЕ за переслідування радикальних ісламістів. Доха виступила на захист імама, тоді як сусіди вимагали покарати його за "неналежні заяви".

Однак основна причина розбіжностей Катару з сусідами - їх ставлення до єгипетського руху "Брати-мусульмани". Доха підтримує заборонений у Єгипті ісламістський рух, а решта арабських країн Перської затоки виступають проти нього і в підтримку дійсного єгипетського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram