ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

США: виборці вирішать долю одностатевих шлюбів у чотирьох штатах

Все більша кількість американських громадян визнає одностатеві союзи.

США: виборці вирішать долю одностатевих шлюбів у чотирьох штатах
архивное фото
Фото: newsru.com

Виборчі ініціативи, що забороняють юридичне визнання одностатевих шлюбів, були ухвалені в 31 американському штаті, при цьому жоден зі штатів ніколи не затверджував одностатеві шлюби шляхом всенародного голосування.

Нагадаємо, кандидат у президенти від республіканців Мітт Ромні ще в травні поточного року заявив, що вважає одностатеві шлюби неприпустимими. Заява Ромні пролунала через кілька днів після того, як діючий президент Барак Обама, який балотується на новий термін, заявив про свою підтримку одностатевих шлюбів.

Прихильники одностатевих шлюбів сподіваються змінити ситуацію на президентських виборах, які відбудуться 6 листопада.

Штат Мен, який заборонив одностатеві шлюби на референдумі 2009 року (53 проти 47% голосів), може стати першим штатом, що легалізує шлюби представників сексуальних меншин виключно шляхом всенародного голосування. У штатах Вашингтон і Меріленд, де на початку 2012 року законодавчі органи ухвалили закони, які дозволяють одностатеві шлюби, від голосів виборців залежить чи залишаться ці закони чинними.

Водночас захисники традиційного шлюбу сподіваються, що штат Міннесота ухвалить конституційну поправку, що визначає шлюб як союз між чоловіком і жінкою - таким чином заборонивши одностатеві шлюби.

Шість штатів, а також округ Колумбія, розширили закони, дозволивши одностатевим парам офіційно одружуватися. У Массачусетсі, Айові та Коннектикуті закони були ухвалені після судових рішень про те, що одностатеві пари не можуть бути позбавлені права вступати в шлюб. Дозвіл на шлюб отримали також сексуальні меншини у Вермонті, Нью-Йорку та Нью-Гемпширі.

"Перемога шляхом всенародного голосування дійсно є останнім бар'єром, який ми повинні подолати", - заявив засновник і президент національної кампанії за рівність шлюбу "Вільний шлюб" Еван Вольфсон.

Опитування громадської думки показують, що все більша кількість американських громадян, особливо молодь, визнає одностатеві союзи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram