ГоловнаСвіт

Грузія може переглянути відносини з Абхазією і Південною Осетією

В Іванішвілі очікують збільшення потоку російських туристів.

Грузія може переглянути відносини з Абхазією і Південною Осетією

Кандидат у держміністри Грузії у справах реінтеграції Паата Закареїшвілі пообіцяв переглянути закон "Про окуповані території", повідомляє агентство "Новини-Грузія".

Паата Закареїшвілі є соратником мільярдера Бідзіни Іванішвілі, він член однієї з партій, що входять у коаліцію "Грузинська мрія". Прізвище політолога внесено у список майбутніх членів грузинського уряду, який Іванішвілі оприлюднив 8 жовтня.

Як сказав Закареїшвілі в ефірі грузинської телекомпанії "Маестро", передбачені законом санкції необхідно звести до мінімуму.

Я не уявляю майбутнього Абхазії та Південної Осетії без Грузії. Не важливо, буде автономія чи якесь формування, але вони будуть у складі Грузії

— Едуард Шеварднадзе, президент Грузії (1995-2003)

"Деякі організації заявляли, що цей закон обмежує їхнє пересування. Це обмежує пересування і тих селян, які мешкають у Галі (район Абхазії, суміжний із Зугдідським районом Західної Грузії), які приходять у Зугдіді і продають горіхи - цим вони порушують закон. Ми повинні максимально сприяти пересуванню населення, вантажів та іноземців", - заявив Закареїшвілі, виступаючи в понеділок увечері в ефірі телекомпанії "Маестро".

"Загалом у цьому законі багато несправедливих позицій", - вважає Закареїшвілі, який не виключає, що закон можуть переглянути після консультацій із міжнародними організаціями.

Він висловив упевненість, що внесення змін до закону "збільшить потік туристів із Росії в Грузію".

Парламент Грузії ініціював ухвалення закону "Про окуповані території" після збройного конфлікту із Цхінвалі в серпні 2008 року. Він встановлює особливий правовий режим на територіях колишніх грузинських автономій Абхазії та Південної Осетії, що оголосили незалежність.

Нагадаємо, у квітні президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що готовий піти у відставку, а також "відрізати частини свого тіла" в обмін на повернення Абхазії та Південної Осетії. Грузинські війська в ніч проти 8 серпня 2008 року атакували Південну Осетію і зруйнували частину її столиці Цхінвалі. Росія, захищаючи жителів Південної Осетії, багато з яких прийняли громадянство РФ, ввела війська в республіку і після п'яти днів бойових дій витіснила грузинських військових із регіону.

Наприкінці серпня 2008 року Росія визнала незалежність Південної Осетії та іншої колишньої грузинської автономії Абхазії. У відповідь Тбілісі розірвало дипломатичні відносини з Москвою і оголосило дві закавказькі республіки "окупованими територіями".

ЄС відмовився визнати незалежність Південної Осетії й Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Більшість держав досі відмовляються визнавати молоді республіки. Окрім Росії, незалежними Абхазію і Південну Осетію сьогодні вважають Нікарагуа, Венесуела, Науру, Вануату та Тувалу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram