ГоловнаСвіт

Саакашвілі гарантує мирну передачу влади

Після 2013 року Грузія стає парламентсько-президентською республікою.

Саакашвілі гарантує мирну передачу влади
Фото: EPA/UPG

2013 року після президентських виборів набудуть чинності ухвалені поправки до Конституції, за якими реальна влада в Грузії переходить від президента до прем'єр-міністра, який проводить разом з урядом зовнішню та внутрішню політику держави.

Процес передачі виконавчої влади в Грузії буде мирним, заявив президент Михайло Саакашвілі 9 жовтня після зустрічі з лідером коаліції "Грузинська мрія" Бідзіною Іванішвілі.

"Як президент я гарантую мирну передачу влади", - наголосив глава Грузії.

Зустріч президента Грузії та лідера коаліції "Грузинська мрія", що перемогла на парламентських виборах 1 жовтня, проходила за зачиненими дверима в резиденції глави республіки в Тбілісі.

"Ми передаємо більшу частину функцій уряду мирним шляхом опозиції, що робиться вперше в цьому регіоні", - сказав президент.

"Грузинський народ зробив вибір, і ми поважаємо вибір нашого народу. Грузинський народ визначає політичний процес", - зазначив Саакашвілі.

"Ми сьогодні поговорили, і між нами як опонентами залишаються фундаментальні розбіжності, але ми як відповідальна влада і я як президент забезпечимо перехід влади до уряду без ексцесів, як того ще не було ніколи в минулому", - наголосив він.

"Ми повинні зберегти демократію, щоб вибори і в майбутньому були демократичними й у грузинського народу з'явилися перспективи розвитку. Я як президент і ми всі зробимо все, щоб захистити права наших громадян", - зазначив глава Грузії.

Згідно з грузинським законодавством, партія, що зайняла перше місце на парламентських виборах, має право назвати кандидатуру прем'єр-міністра, який формує на власний розсуд уряд. Прем'єр-міністра затверджує президент. Якщо склад уряду, поданий прем'єром, буде тричі відкинутий парламентом, президент має право розпустити депутатів.

Натомість 2013 року, після президентських виборів, набудуть чинності ухвалені поправки до Конституції, які реальну владу в Грузії передають від президента прем'єр-міністрові, який разом з урядом провадитиме зовнішню і внутрішню політику держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram