ГоловнаСвіт

У Сомалі відбулися президентські вибори

Голосування може покласти край двом десятиліттям насильства в країні Африканського Рогу.

У Сомалі відбулися президентські вибори
Фото: EPA/UPG

Члени парламенту в Сомалі проголосували за нового президента в понеділок, незважаючи на підозри, що вибори будуть сфальсифіковані і мало що змінять в політичному ландшафті.

Законодавці, призначені Організацією Об'єднаних Націй як важливий етап з припинення двох десятиліть насильства, хабарництва та боротьби, зібралися в поліцейській академії, щоб вибрати наступного главу держави шляхом таємного голосування.

"Це "день д" для Сомалі", - заявив законодавець Абдірахім Абді про вибори, в яких взяли участь більше ніж два десятки кандидатів, в тому числі нинішній президент і прем'єр-міністр, а також відомі сомалійці, які повернулися з-за кордону.

"Це поворотний момент для Сомалі і всі чекали цього", - підкреслив Абді.

У Сомалі практично не було ефективного центрального державного контролю з початку громадянської війни 1991 року.

Голосування розглядається як кульмінація регіонального плану, за підтримки ООН, з припинення конфлікту, під час якого десятки тисяч людей були вбиті, а багато інших втекли з країни.

Столиця Сомалі Могадішо, де ще минулого року відбувалися вуличні бої між бойовиками з угрупування "Аль-Шабааб", пов'язаного з Аль-Каїдою і африканськими солдатами, зараз є містом, яке досить динамічно розвивається, де поступово відбувається реконструкція будинків і розвивається інфраструктура.

Незважаючи на це, бойовики, як і раніше контролюють ділянки в південній і центральній частинах Сомалі, тимчасом як пірати, регіональні адміністрації та місцеві загони бойовиків змагаються за контроль в деяких частинах країни Африканського Рогу.

Президент Сомалі очолює виконавчу владу, тимчасом як спікер парламенту вважається найсильнішим політиком в країні, і втручається в тому випадку, якщо президент не в змозі виконувати свої обов'язки.

"Будь-який обраний президент повинен впоратися з безпекою, потім з реконструкцією об'єктів соціальної інфраструктури, переселенням численних (біженців) по всій країні, і звільненням решти частини країни від "Аль-Шабааб", - висловлює свою думку студент Алі Башир Абдікадір.

У прямому ефірі національного телебачення велася трансляція того, як парламентарі, перш, ніж кинути бюлетені в прозорий ящик на очах у іноземних послів, а також сотень сомалійських чоловіків і жінок, за фіранкою відзначали в бюлетенях обраного кандидата.

Якщо жоден кандидат не отримає дві третини голосів у першому турі виборів, або більшості голосів у другому, буде проведено третій раунд президентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram