ГоловнаСвіт

Японія розглядає можливість депортації китайських активістів

Таким чином Токіо сподівається зняти напруженість у відносинах з Пекіном.

Японія розглядає можливість депортації китайських активістів
Фото: EPA/UPG

Японія може депортувати 14 китайських активістів, заарештованих за висадку на спірному ланцюгу островів в Східно-Китайському морі, щоб спробувати розрядити напруженість між двома найбільшими в Азії економіками, повідомляє Reuters.

Незважаючи на це, східні ЗМІ та експерти вважають, що ризик ескалації протистояння залишається.

Суперечка з приводу спірних островів, відомих під назвою Сенкаку в Японії і Дяоюйдао в Китаї, що знаходяться поблизу багатих промислових ділянок і потенційно величезних запасів нафти і газу, продовжує загострюватися. Загостренню конфлікту також сприяє конкуренція за ресурси і регіональний вплив.

Нагадаємо, раніше Японія заявила, що дедалі більша роль китайської армії у формуванні зовнішньої політики Китаю є загрозою безпеки, і вся Східна Азія стурбована очевидною військової експансією Пекіна в регіоні.

"Я думаю, що є гарна угода між урядами обох країн, щоб уникнути військових сутичок за будь-яку ціну", - сказав ад'юнкт-професор Китайського університету Гонконга Віллі Лем. Однак він зазначив, що Пекін поводиться досить агресивно, намагаючись отримати більш вигідну угоду про спільну розробку морських родовищ.

"Протистояння, безумовно, розшириться в найближчі місяці", - підкреслив Лем.

Японські ЗМІ заявили, що активісти, сім з яких пробралися на берег і встановили китайський прапор на скелястому безлюдному острові, будуть депортовані, якщо влада вважатиме, що вони не зробили більше нічого незаконного.

Обидві країни оголосили протести у зв'язку з інцидентом: Токіо подав скаргу на китайського посла, а Пекін вимагає негайного звільнення затриманих.

Зараз правляча Комуністична партія Китаю стурбована майбутноьою зміною керівництва. Як вважають експерти, через це КПК, імовірно, зосередиться на внутрішній стабільності і не буде проявляти м'якість до Японії, яка у багатьох китайців досі асоціюється з військовою жорстокістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram