ГоловнаСвіт

Єгипет має намір переглянути мирний договір з Ізраїлем

Умови угоди зробили Синай притулком для терористів.

Єгипет має намір переглянути мирний договір з Ізраїлем
Мухаммед Мурси

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі розглядає можливість внесення поправок в Кемп-Девідську угоду 1979 року, яка встановили мир з Ізраїлем після 30 років конфліктів.

Про це пише "Аль-Масрі аль-Йоум".

Як розповів радник глави держави з юридичних питань Мохаммед Гадалла, це питання було порушено через бажання Мурсі забезпечити суверенітет своєї країни "над кожним сантиметром Синайського півострова".

Що саме офіційний Каїр збирається змінити в угоді, радник Мурсі розповідати не став. Однак відомо, що за угодами в Кемп-Девіді Єгипет не має права розміщувати на півострові, що межує з Ізраїлем, свої війська.

В умовах відсутності сильних стримуючих факторів на Синаї в останні роки міцно влаштувалися різного роду терористичні угруповання, для яких місцева поліція не являє якоїсь загрози.

Бойовики, що влаштувалися на півострові, вже багато разів підривали газопровід, по якому паливо з центральних районів Єгипту експортується в Йорданію і Ізраїль. Крім того, минулого тижня вони вчинили напад на єгипетських прикордонників, убивши 16 осіб.

Каїр з дозволу Ізраїлю ввів на Синай армійські підрозділи, які провели зачистку низки населених пунктів, де переховувалися бойовики, знищивши два десятки терористів. Проте, за оцінками єгипетської влади, цього недостатньо, оскільки в демілітаризованій зоні знайшли притулок приблизно дві тисячі радикальних ісламістів.

Єгипетські спостерігачі вважають, що для повного очищення півострова від бойовиків і запобігання їх появі знову, на Синаї потрібна постійна військова присутність, що суперечить мирному договору з Ізраїлем.

Сам Ізраїль, проте, привітав єгипетську армійську операцію проти радикальних ісламістів, оскільки головною метою бойовиків були не єгипетські прикордонники, а ізраїльські міста, куди вони прагнули прорватися через кордон.

Проте намір Мурсі повністю відмовитися від демілітаризації Синая в Ізраїлі викликає суперечливі почуття, оскільки Єрусалим не до кінця довіряє президенту - вихідцю з руху "Брати-мусульмани". Ця організація вважається прабатьком більшості ісламістських організацій радикальної спрямованості світу, в тому числі - руху ХАМАС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram