ГоловнаСвіт

У Ємені затримали лідера сепаратистів

Імовірно, його затримали єменські спеслужби.

У Ємені затримали лідера сепаратистів
Фото: EPA/UPG

Лідера єменських сепаратистів Ахмеда Абдуллу аль-Хассані затримали в середу, коли його літак із Великобританії приземлився в аеропорту в місті Аден, повідомляє Reuters із посиланням на джерело в сепаратистському русі.

"Група озброєних людей піднялися на борт літака, коли той приземлився, і заарештувала Ахмеда Абдуллу аль-Хассані. Вони схопили його і зникли. Вони були на трьох машинах", - сказав інший лідер сепаратистського руху Хусейн бен Заїда Ях'я, який повинен був зустріти Хассані в аеропорту.

Незважаючи на те, що було не зрозуміло, ким були озброєні чоловіки, Ях'я припустив, що це співробітники єменських спецслужб.

Північний і Південний Ємен офіційно об'єдналися 1990 року, але потім, на початку 1990-х років, між ними почалася громадянська війна. Деякі жителі півдня, де розташовано багато нафтових об'єктів, кажуть, що мешканці півночі захопили ресурси та дискримінують їх.

Нагадаємо, екс-президент Ємену Алі Абдулла Салех фактично відрікся від влади ще восени 2011 року під тиском опозиції, яка отримала підтримку низки західних і арабських країн. Пішовши на компроміс з опозицією, Салех отримав посаду почесного президента країни і гарантію від переслідувань у майбутньому. У лютому 2012 року він офіційно відрікся від влади. Новим главою держави став Абдураба Мансур Хаді. Разом із тим, його відхід від влади став причиною зростання сепаратистських настроїв на півдні країни.

Раніше цього тижня єменські ЗМІ повідомляли, що Хассані, який живе за кордоном, планує відвідати Аден, щоб зустрітися з іншими сепаратистськими лідерами.

Крім сепаратистського руху, який прагне відродити південну соціалістичну державу, Ємен бореться з такими проблемами, як бойовики, пов'язані з "Аль-Каїдою" на півдні та шиїтські мусульманські повстанці на півночі країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram