ГоловнаСвіт

КНДР відмовиться від планової економіки

Підприємства отримають певну свободу.

КНДР відмовиться від планової економіки
Фото: EPA/UPG

Керівництво Північної Кореї вирішило відмовитися від планової економіки, повідомляє південнокорейське агентство "Ренхап" із посиланням на вашингтонське "Радіо Вільної Азії", яке посилається на неназване джерело у північнокорейській провінції Янгандо.

Згідно цієї інформацією, з 6 серпня на всіх підприємствах, в робочих організаціях і партійних осередках проводять лекції про перехід до нової економічної системи, яку в країні називають "Новою системою економічного управління 28 червня". Згідно з цими даними, саме 28 червня лідер КНДР Кім Чен Ин віддав секретне розпорядження про розробку програми реформ. Посадових осіб повідомили про ці плани вже на початку липня. Так, відповідно до нової політики, підприємства зможуть працювати самостійно, без жорсткого контролю з боку держави, і зможуть самі встановлювати ціни на свої товари. Тим не менш, керівництво підприємств призначатиме і звільнятиме держава, а приватні особи не зможуть відкривати свій бізнес.

Як повідомило "Радіо вільної Азії" інше джерело, реформи відбудуться і в сільському господарстві. Тепер держава залишатиме селянам 30% виробленої ними продукції, тоді, як раніше вилучали всю продукцію.

Реформи подаються у країні як власний соціалістичний план, а не результат зовнішнього впливу. Попри це, південнокорейське міністерство з об'єднання двох країн вважає, що реформи є експериментом, який проведуть у деяких частинах КНДР.

"Ми не думаємо, що реформи проводять у всій країні", - заявили у відомстві.

Іще 20 липня з'явилася інформація про те, що Кім Чен Ин планує реформувати північнокорейську економіку. Однак у чому саме полягатимуть реформи, не повідомляли. Джерело Reuters сказало, що, можливо, управління економікою планують передати від армії цивільній владі, проти чого виступав начальник Генштабу північнокорейської армії Лі Ен Хо. Але в середині липня віце-маршала Лі Ен Хо було відправлено у відставку через хворобу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram