ГоловнаСвіт

Росія відмовила Латвії в історичній реальності

МЗС РФ негативно відгукнулося про заяву латвійського президента.

Росія відмовила Латвії в історичній реальності
Латышские ветераны СС
Фото: novostiua.net

Заява президента Латвії Андріса Берзіньша про те, що у Другій світовій війні не було переможців, є блюзнірством і суперечить історичній реальності. З таким коментарем виступив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич. "Дивують слова про те, що у Другій світовій війні "не було переможців". Це суперечить історичній реальності і є блюзнірством стосовно народів Радянського Союзу та його союзників з антигітлерівської коаліції, які визволили світ від фашизму", - вважає російський дипломат.

Раніше президент прибалтійської республіки, звертаючись до колишніх латвійських легіонерів "Ваффен-СС" і ветеранів радянської армії в рамках ініціативи про примирення колишніх супротивників, заявив: "До трагедії Другої світової війни, в яку було безжально втягнуто народ Латвії, призвів злочинний пакт Молотова-Ріббентропа". "У цій війні не було переможців, - зазначив Берзіньш. - Це був найбільший злочин проти людства за всю його історію", - зазначив Берзіньш.

Російське МЗС назвало позицію Берзіньша "деструктивним прагненням переглянути підсумки Другої світової війни і вироку Нюрнберзького трибуналу, який визнав СС злочинною організацією".

Під час Другої світової війни на території Латвії діяв Латвійський добровольчий легіон СС, який воював на боці гітлерівської Німеччини проти СРСР. Ці загони брали участь у каральних операціях проти радянських партизанів. Президент Берзіньш раніше заявляв, що латвійських легіонерів СС жодною мірою не можна вважати злочинцями, оскільки вони потрапили в легіон не з власної волі, їх узяла в полон німецька армія. З погляду президента, легіонери воювали, щоб захистити Латвію.

Влада країни вважає, що вступ радянських військ на територію Латвії 1940 року - це акт військової окупації, яку було санкціоновано договором 1939 року про ненапад між Німеччиною і СРСР, що отримав назву "Пакт Молотова-Ріббентропа".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram